søndag 12. november 2017

DAGENS BOK: HANS OLAV LAHLUM - HUSET VED HAVET
Fra nlb.no:
Huset ved havet er Hans Olav Lahlums første ungdomsroman. Den handler om to ungdommer fra Oslo, Nicolai og Bea, men handlingen utspiller seg i et lite fiskevær i Nordland. Nicolai og Bea er på sommerferie i et gammelt hus ved havet, og der begynner de å grave i spennende og uoppklarte ting i husets historie.


Min kommentar:

Lydbok fra nlb.no.  8t 21min

Dette var virkelig morsom lesing.  Jeg var ikke klar over at det var en ungdomsbok jeg hadde bestilt.  Lahlum er jo en av mine favorittforfattere, så da jeg fant en bok av han som jeg ikke hadde lest tidligere.  Ja, da klødde det i tastaturet, og jeg bestilt boka sporensteks.

Det var morsomt å møte disse to ungdommene fra Oslo som drar opp til Nordland.  Dette virker være utrolig eksotisk og spennende for dem.  Alt er ulikt det de er vant til.  Her er det ingen Kaffe latte eller kebab-sjapper, kun en liten nærbutikk hvor innehaveren vet alt om alle. 

Jeg er så heldig at jeg er velkjent med begge miljøene.  Jeg har bodd på bygda, og jeg har bodd i storbyen, og jeg har til og med vært den personen i butikken som kjente alle i bygda, - uten sammenligning for øvrig.

Jeg føler sånn umiddelbart at det er to temmelig umodne ungdommer som reiser nordover. Det aner meg at det er første gang disse er utenfor foreldrenes hørevidde.  Og for å si det rett ut. De utnytter ikke akkurat muligheten.  Jeg ville trodd at to unge mennesker i den pubertale alderen ville hatt seg mere, og sagt farvel til «jomfru-tilværelsen».  Joda, de prøver.  Men det skjer alltid noe.  Og det kan se ut som om disse to er mer sultne på pizza enn på hverandre.

Men for all del.  Det kan være at Lahlum har beregnet målgruppen for denne boka å være «yngre tenåringer». Da kan det kanskje være viktig og moralsk nyttig å holde litt igjen.

Men det er en spennende historie vi får servert.  Og miljøskildringen er troverdig.  Jeg ser for meg bygda, og kjenner lukt av salt sjø og guano.

Nei, dette var virkelig en morsom opplevelse.  Slike bøker fantes ikke da jeg var ung.  Men kanskje nettopp derfor koser jeg meg så inderlig med denne boka.

Her er ingen øvre aldersgrense, og kanskje du som jeg vil føle deg noen tiår yngre mens du leser boka.  Kanskje Lahlum har gitt oss en liten ungdomskilde.

Her kan du kjøpe boka som innbundet

Tidligere blogginnlegg om Lahlums bøker:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar