onsdag 29. april 2015

KVELDENS FILM: THE IMITATION GAME











Fra cdon.no:
Dette er den dramatiske historien om Alan Turing, geniet som sprakk Nazi Tyskland krypteringsmaskin, noe som ifølge eksperter forkortet krigen med minst to år, bare for å senere se navnet sitt dratt ned i skitten. Årsaken? Han var homofil, noe som på den tiden var både kriminelle og straffbart i Storbritannia. Turing begikk selvmord 1954. I 2013 ble Alan Turing posthumt benådet av dronningen av England.
Filmen er regissert av Morten Tyldum som også gjorde Hodejegerne, med Benedict Cumberbatch og Keira Knightley i hovedrollen. Filmen er basert på Andrew Hodges bok: Alan Turing: The Enigma



Min kommentar:

Sjelden har det vært sagt og skrevet så mye om en film. Og jeg sier det med en gang. Vi har faktisk grunn til å være stolte over det betydelige norske bidraget til denne filmen. 

Selvfølgelig får regissøren Morten Tyldum meget god hjelp, da særlig av skuespillerne med Benedict Cumberbatch i spissen. Denne rollen er virkelig skreddersydd for han. Det er jo en fare for at en film om denne litt sære mannen kan bli kjedelig. Vi kjenner jo også historien. Slik er det med alle krigsfilmer. Det meste er allerede sagt og skrevet. Men her får jeg servert en spennende historie, presentert av en håndfull eminente skuespillere. Vi blir dratt med i selve handlingen. Jeg føler at jeg er en del av teamet som jakter på løsningen av Enigma koden.

Samtidig blir jeg oppriktig glad i hver enkelt i den lille gruppen. Det fokuseres mye på Alan Turings seksuelle legning. Det er forståelig når vi tenker på at homoseksualitet var straffbart i England (og Norge) på den tiden hvor handlingen utspiller seg.
Underveis i filmen kom jeg til å tenke på en annen film jeg så for noen år siden, nemlig «Et vakkert sinn» med Russel Crowe i hovedrollen. Denne filmen vant hele fire Oscar. Slett ingen dårlig assosiasjon, selv om "The Imitation Game" fikk "bare" en.

The Imitation Game er en film som alle MÅ se, og jeg anbefaler den sterkt.





Her finner du filmen som Dvd  og Blu-ray





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar