søndag 1. januar 2017

TV-SERIE: THE CROWN.





Kanal: Netflix:
Sesong 1. 
Episoder:  10
Skuespillere: 
Claire Foy  -     Queen Elizabeth II
Matt Smith  -   Philip, Duke of Edinburgh
Vanessa Kirby  -   Princess Margaret
John Lithgow  -   Winston Churchill

Jeg har som vane å se på God Morgen Norge på TV2 mens kroppen min våkner til liv på morrakvisten.  Jeg må innrømme at jeg sjelden er oppe til første sendinga starter kl 07.00.  Jeg tar enten opp programmet på PVR dekoder, eller så ser jeg på Smart TV. Da kan jeg spole forbi alle nyhetsinnslag, reklame, værmelding, og alt det andre som ikke interesserer meg så mye.  

Men jeg passer på å få med meg alt som handler om nye filmer, bøker, TV-serier, musikk osv.  For noen uker siden var Norges hoffreporter Kjell Arne Totland i studio og snakker om denne serien.  Han hadde da fått sett de første episodene, og ut fra hva han sa om serien, så ble jeg nysgjerrig.  Og bestemte meg for se litt på serien. 

Jeg har alltid vært interessert i de europeiske monarkers historie.  Og den engelske familien er uten tvil den mest spennende gjennom alle tider.  De har vært forfulgt av tragedier og skandaler.  Og det er jo nettopp dette som gjør deres historie så spennende.  Dette er en virkelighet hvor dramatikken er mangedoblet i forhold tl hva en forfatter kunne ha diktet opp i en roman.

Serien starter med Prinsesse Elisabeth og løytnant Phillips (han hadde sagt fra seg sin greske og danske prinsetittel) bryllup i 1947.  Vi blir presentert for et svært forelsket par. 

Så hopper vi noen år tilbake i tid til dramatikken rundt kong Edward VIII giftermål med den fraskilte Wallis Simpson.  Kongen valgte kjærligheten foran tronen, og måtte derfor overlate tronen til sin bror George.

Da prinsessens far Kong George VI døde i 1952 befinner det unge paret seg på reise i Kenya, som på den tiden var en britisk koloni.  Dronning Elisabeth II ble kronet året etter, den 2.juni 1953.

Kong George hadde en hobby som faktisk er viktig for arbeidet med denne serien.  Han elsket å fotografere og filme familien ved alle anledninger.  Han ga også sine døtre kamera slik at de kunne fortsette dokumentasjonen av dronningens historie.

Skaperne av serien sier at de hadde stor nytte at disse filmene.  Men de brukte også timevis på å intervjue tidligere og nåværende ansatte på slottet.  Dette var ikke så enkelt.  Etter sigende fikk de ikke vite noen verdens ting fra disse.  Alle var så lojale mot sin arbeidsgiver så de fortalte rett og slett ingenting.

Om vi trodde at skandaler i det britiske kongehuset kun er av nyere dato, så må man tro om igjen.  Her er rikelig stoff å ta av. 

I tillegg til å være flue på veggen på slottet, får vi også ganske grundig presentasjon av storpolitikk, eldgamle politiske ledere, og deres konservative måte å tilnærme seg utfordringene på.  Må i den forbindelse nevne at John Lithgow er meget god i rollen som Winston Churchill.

Det er faktisk en utrolig god casting til denne serien.  Skuespillerne er så like sine karakterer at jeg av og til glemmer at dette er et TV-drama.

Jeg elsker hver eneste episode.  De store historiske linjene var vel på plass i mitt hode før jeg så serien, men noe var nytt for meg.  Jeg visste f.eks. ikke så mye om «The Great Smog».  Jeg husker en lærinne vi hadde i 3.klasse  på barneskolen som fortalte grusomme historier om hvordan London-tåka kunne drepe.  Men det var først nå, mer enn 50 år etter at jeg skulle få hele historien.  Og en forståelse for min gamle lærers redsel for «smoggen» som hun snakket om.


Jeg tar for gitt at det kommer flere sesonger i denne serien.  Og jeg gleder meg til neste runde.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar