torsdag 8. mai 2014

MUSIKK PÅ VINYL: THULE – ULTIMA THULE1987.  THULE RECORDS, THU-1.«Fra Wikipedia»
Thule er et progrock-band fra Honningsvåg etablert i 1983. Siden albumdebuten i 1987 har bandet gitt ut fem album. Alle bandets utgivelser har kommet i begrensede opplag, og flere av dem går for relativt høye priser på bruktmarkedet, på tross av at bandet er lite kjent utover prog-miljøet.
Musikalsk har bandet gått gjennom en viss utvikling, men progrock-røttene har alltid vært klare, og det samme har det noe dystre arktiske preget. Den til dels psykedeliske 1970-tallslyden på de første platene har imidlertid blitt erstattet av et lydbilde som på de siste platene er mer preget av goth. Musikken er også preget av inspirasjon fra såvel folkemusikk som jazz. På sin siste plate, Liquid, har de også gått bort fra å synge på dialekt og heller valgt engelskspråklige tekster.
Thule består av disse musikerne:
  • Steve Riise Jensen - sang, gitar
  • Peer-Einar Pedersen - vokal, bass
  • Pål Valle - keyboard
  • Jens Haugan – trommer


Min kommentar:

Skivas første låt er rene skapelsesberetningen.  Hør bare her:

«Langt nedover evig is –

lå et urørt land

Skjult i mørkets dype

Favn – for lenge lenge siden.

Men seinere stod Gudan frem

Da verden va blidd eldre

Og reiv sønder alle bånd

Som holdt landet skjult

Så opp av isen

Steig det frem-

Det nye kontinent

Og Ultima Thule va dets navn

Navnet på det ytterste land"


Skiva er en ren historieleksjon, men så mye mer spennende enn de vi husker fra skolen.  I tillegg viser tekstene en grenseløs kjærlighet til Nord Norge, landet og folket. Vi følger folket kamp mot naturen, elementene , det harde klimaet.  Vi blir kjent med et nøysomt folk som har både gudstro og overtro med seg i alt hva de foretar seg. 
Men enkelte kampsaker forandrer seg aldri : «Grådigheta kom fra sør»

Disse sterke tekstene følges av en tilnærmet melodiøs rock som passer både øret og rockefoten.  De sterke tekstene gjør at man kanskje lytter litt ekstra og legger merke til dette bandet.  Heldig er den som får tak i denne plata da den ble utgitt i kun 1.000 eksemplarer. Den oppnår derfor ofte en god pris på bruktmarkeder og auksjoner.  Men for oss uhelbredelige samlere er den verdt hver ei krone.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar