søndag 24. august 2014

GÅTEN RAGNAROK








Fra Platekompaniet:
I denne storslåtte norske eventyrfilmen følger vi en arkeolog som er i ferd med å løse et av de største mysteriene fra vikingtiden. Filmen huser et stjernelag av skuespillere, og i de mest sentrale rollene ser vi Pål Sverre Hagen, Nicolai Cleve Broch, Bjørn Sundquist og Sofia Helin.
Arkeologen Sigurd Svendsen (Hagen) har viet sitt liv til å løse de 1000 år gamle mysteriene fra Osebegskipets gravkammer. Når han finner spor som peker mot den største myten av alle, myten om Ragnarok, blir Sigurd besatt av tanken om at Oseberggraven skjuler svaret på opphavet til historien om vår egen undergang. En mystisk runestein med spor etter Osebergvikingene avdekkes i Finnmark og fristelsen blir for stor: Sammen med to kolleger og sine to barn legger Sigurd ut på en ekspedisjon som leder dem dypt inn i Ingen-Mannsland - et avsperret område mellom Norge og Russland.
Eventyret får en dramatisk endring når de gamle runene viser seg å få ny mening og hemmeligheten de avdekker er langt større og mer skremmende enn noen kunne drømme om. Nå må Sigurd må ta sitt livs viktigste avgjørelse: Hvor langt er han villig til å gå og hvor mye er han villig til å ofre i jakten på svaret som til slutt kan lede til deres egen undergang?

Min kommentar:
Å jøye meg – for en filmopplevelse. Jeg er overstadig begeistrert etter å ha sett denne filmen. Det eneste som bekymrer meg er at adrenalinnivået i kroppen er så pass høyt at det kan bli vanskelig å sove på noen timer. Og klokka er allerede fem tidlig en morgen. Men pytt, pytt. Jeg ofrer det meste for en slik opplevelse. Jeg er ingen tilhenger av eventyrfilmer. Jada - jada, jeg vet det – er nok sikkert blitt for gammal og sær. Men nygjerrig som jeg er, så må jeg få med meg det som finnes av nye norske filmer. 
Jeg blir betatt allerede i åpningsminuttene. Jeg blir invitert med Pål Sverre Hagen og Nicolai Cleve Broch på tur, og når feren går til Finnmark og vi blir møtt på flyplassen av selveste Bjørn Sundqvist og Sofia Helin (Saga fra TV-serien Broen), så kjenner jeg meg skråsikker på at dette blir en fin tur.
Naturen er storslagen, men uhyggen kryper oppover ryggraden etter bare noen minutter. Dette blir spennende.
 Jeg, - som ser lite av denne typen film – lar meg imponere av dataanimasjonen. - Eller filmtriks som vi sa i gamle dager. Min far, var kinomaskinist, og det hendte at jeg var med han når han klargjorde filmer for visning. Det kunne da hende en at jeg fikk se scener og bilder som var beregnet på en annen aldersgruppe. Da sa alltid pappa. ”Det er bare filmtriks”. Og dermed var det hele ufarliggjort. Vi må huske på at på selstitallet var vi ikke vant med så mange inntrykk. Vi hadde filmframvisning på 17.mail og juletrefesten, samt en og annen barnefilm. Og da var det helst tegnefilmer. Jeg var 9 år første gang jeg så fjernsyn. Tenk deg hva en 9-åring i dag har fått av inntrykk via PC og TV.
Tilbake til Ragnarok. La nå så være at et par rollefigurer og handlingen rundt dem er forutsigbare. Filmen gir oss likevel scener og en story vi kan glede oss over, fulgt av en fortreffelig lyd. Denne virker ti og med på hjemmebane. Når det rører på seg i jordas indre, så dundrer det fra kjeller til loft i heimen.
Jeg håper at vi får mange fler norske filmer i denne sjangren. Vi bør utnytte vår egen historie fra Norrøn mytologi og vikingetiden.
Dette er en film for hele familien.Husk: Skru opp volumet. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar