fredag 20. mai 2016

FILMTIPS: HE NAMED ME MALALAFra cdon.no:
Dette er den sanne historien om tenåringen Malala Yousafzai, som ble skutt av Taliban i Pakistan for engasjementet for jenters skolegang. Denne nære dokumentaren vil inspirere hele familien!


Min kommentar:
Vi kjenner alle historien om den store lille Malala.  Jenta som har blitt et symbol på jenters kamp i land hvor Taliban har innflytelse. Mer enn noen annen, politiker, statsoverhode eller enkeltperson har denne lille jenta satt fokus på de vilkårene befolkningen i disse områdene lever under.  Men det var en høy pris å betale.  Hun måtte nesten betale med sitt liv.

Det at Taliban går etter en tenåringsjente viser hvor sterk hun egentlig er.  Hvor henter hun sin styrke fra?
Og det er dette denne filmen mer enn noe annet viser. Vi blir ikke bare kjent med Malala men også med hennes familie. Faren har vi blitt litt kjent med tidligere.  Jeg mener å huske at han gjestet Skavlan’ for en tid tilbake. Det er nok han som er Malalas store forbilde.  Hans ukuelige arbeide for kunnskap og kampen for jenters rettigheter.  

Filmen starter med en nydelig liten snutt om betydningen av navnet Malala. Det var faren som gav henne dette navnet, etter folkehelten som reddet afganerne i kampen mot britene  ca 1880.

Vi er vant til å se den litt sjenerte, men dog så verdensvante og trygge Malala på diverse talerstoler og i møte med statsoverhoder.  Men heldigvis så viser denne filmen oss også en annen side av Malala.  Vi møter en enda mer sjenert og helt vanlig tenåringsjente som må forholde seg til to kulturer, med de utfordringer det gir.

Kanskje det er nettopp disse kontrastene som har ført til spekulasjoner om at Malala er et produkt skapt av sin egen far. Og at han har brukt henne som et verktøy for å fremme sitt personlige politiske syn. 

Uansett så er dette en severdig film. 

Her finner du filmen på DVD


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar