mandag 4. desember 2017

KVELDENS FILM: AKSJON IPCRESS


Kanal:  Nrk1
Skuespillere:      Gordon Jackson,       Sue Lloyd,       Guy Doleman,       Michael Caine,       Frank Gatliff,       Aubrey Richards,       Nigel Green      Thomas Baptiste
Regi:      Sidney J. Furie
SJanger:  Thriller
Nasjonalitet:      GBR
Lengde:      1t.49m.
Produksjonsår:      1965

Fra Filmweb.no_

Flere ganger Oscarbelønnede Michael Caine gjør sin gjennombruddsrolle som spionen Harry Palmer. Han er mot sin vilje tvunget inn i den britiske etterretningstjenesten. Raskt trekkes han inn en floke av dobbeltspionasje, hjernevask, forræderi og mord. Spionen Harry Palmer vakte stor oppsikt da han ble introdusert på filmlerretet som “den tenkende manns James Bond.” Han var en ny slags agent, en antihelt, som tiltalte publikum med sin hverdagslige ekthet. Palmer er en agent langt fra 007-glamouren. ’The Ipcress File’ er produsert av Harry Saltzman, som også sto bak James Bond filmene på 60- og 70-tallet. Manus til filmen bygger på Len Deightons bestselgende debutroman. Michael Caine slo stort igjennom i rollen som agenten Harry Palmer, og har gjentatt rollen i flere filmer, blant annet ’Bullet to Beijing’ (1995), og ’Midnight In St. Petersburg’ (1996).

Min kommentar:

Jeg liker godt gamle filmer. Årsaken kan være at mine foreldre drev den lokale kinoen fra tidlig sekstitall til midten av åttitallet, da TV og video for alvor hadde konkurrert ut lerretet.

Jeg tør påstå at ca 80 % av min private filmsamling inneholder filmer som er lagd før 1970. 

En av de gode gamle helter var Michael Caine.  Jeg likte faktisk ikke Caine så godt.  Syntes han alltid virket så trett, og litt kjedelig.  Det kan være at det var brillene som ødela litt for han.  Han er visstnok temmelig nærsynt.  Ryktene sier at flere regissører opp gjennom årene har bedt han ta av seg brillene, men der har Caine nektet.

Den kalde krigen ga oss utallige romaner og filmer.  Agenter jaktet på spioner, og vitenskapsmenn var ofte fritt vilt.

Caines rollefigur Harry Palmer skulle fremstå som en motvekt mot Agent 007 James Bond.  Harry er en gourmetkokk som gjerne imponerer og forfører ved hjelp av et måltid.  Nå skal det sies at skaperen av Harry Palmer, forfatteren Len Deigthon var selv svært matinteressert.  Han skrev matspalter i flere aviser, bl.a. The Observer.

Et originalt våpen som benyttes i denne filmen er hjernevasking.  Vitenskapsmenn blir kidnappet, og etter at hemmeligheter er lokket fram, blir ofrene hjernevasket.  Genialt, ikke sant?

I forhold til dagens actionfilmer, kan nok denne filmen virke noe stillestående.  Konklusjonen kan være, at de tenker før de skyter.  Men likevel synes jeg at denne filmen er spennende, helt til siste minutt.
Og så er den typisk britisk da.