onsdag 26. april 2017

NY MUSIKK PÅ VINYL: DELILLOS – LA OSS BLI FRI FOR ALL NOSTALGI


2017.  Drabant Music ‎– DM29LP


Fra thegarden.no:
deLillos er superproduktive om dagen, og er klare med enda et nytt album. Og studioalbum i dette tilfellet betyr en helakustisk plate, spilt inn live, rundt en enkelt stereomikrofon, og med diverse musikalske gjester, som Steinerskolens veteranpikekor, Johan Nicolay Mohn, Ola Geir Raftevold og No. 4.

Min kommentar:

Dette var overraskende.  Den forrige skiva «Peiling på seiling» var ei elektrisk pop-plate, mens denne er en akustisk plate.  Ja, nesten ei viseplate.

Denne gangen har gutta fått hjelp av No4, Steinerskolens Veteranpikekor og Johan Nicolay Mohn.  Dette mannskapet samles rundt en enkelt mikrofon i en stue i en privat villa på Frogner.  I stua befinner det seg et lite, men ekskulsivt og meget heldig publikum.  Det må ha vært en ubeskrivelig stemning i den stua.  Jeg kjenner at jeg er bittelitt misunnelig. 

Men heldigvis får også vi andre oppleve den helt spesielle stemningen.  En skulle kanskje tro at lyden ikke holdt mål med kun en mikrofon.  Men dette er nesten forbausende bra.

Vi som har levd en stund får oppleve en del god nostalgi etter som låtene blir spilt.  Det starter med den lille sangen «Tog til Kristiansand».  Vi får en liten påminnelse om noe så gammaldags som fasttelefon og telefonkatalog. Tenk deg noe så tungvint.  I dag kan det være vanskelig å forestille seg hvordan det var  bla i en telefonkatalog.,  Ja, det fantes faktisk underholdningsprogrammer på radio hvor hele oppgaven gikk ut på å finne fram til korrekt telefonnummer så raskt så mulig.  Og vi lytterne lot oss underholde. Tenk det.

Min favorittlåt er selvfølgelig «Du er så lat», hvor vi blir tatt med ned til platebaren på Steen & Strøm.  Og det kunne jo være at akkurat den skiva du var på jakt etter var utsolgt.  Ja, da kom man tilbake neste dag.  

Husk at dette var på en tid hvor det fantes kun en (!) radiostasjon, og det var vel egentlig ikke noe mer enn et par - tre  radioprogrammer for ungdom.  Det ene var "Pop Special" med Sigbjørn Nedland og Ivar Dyrhaug som programledere.  Jeg var ivrig lytter til dette programmet, og satt klar med en kasettspiller hvor jeg spilte inn de platene som ble spilt.  Tenk for en innsats vi gjorde for å få tak i musikk.  I dag så er det bare å trykke på et par taster på telefonen.  Ja, så sant mamma eller pappa har betalt abonnementet da.

I låta "Bø" serverer bandet sin egen private nostalgi, der de forteller om sin turne som den gang gikk til Bø i Telemark i Jevanords gamle Opel stasjonsvogn.  Ja, det var vel ikke så glamorøst å være musiker for noen tiår siden.  Det har nok mange norske band fått erfart.

Det er nok mange som vil nikke gjenkjennende til enkelte verselinjer og strofer på dette albumet.  Og gjenkjennelse gir suksess, heter det.

Ut fra tittelen på albumet kan det høres ut som om bandet ikke er tilhenger av nostalgi.  Men når man har holdt på så pass lenge som disse gutta her, så trur jeg ikke det nytter.  Og om det er noe som kjennetegner oss som har levd en stund så er det jo at man elsker å prate om "før-i-ti'a".

Jeg er skråsikker på at bandets trofaste publikum også vil like denne, - det syttende albumet til deLillos.  Og så produktive som disse gutta er, så skulle det ikke forundre meg om det kommer sytten skiver til. Bare stå på gutter.  Jeg kjøper og spiller etter hvert som platene presses.

Her kan du kjøpe albumet som  vinyl  og  cd

Du kan høre musikken på Tidal og Spotify





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar