mandag 9. april 2018

KVELDENS FILM: UNDER SANDEN


Kanal:        Nrk1
Sjanger:     Krigsfilm / Drama
Skuespillere:  Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman,     Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro,  Zoe Zandvliet, Mads Riisom, Oskar Bokelmann, Emil Belton, Oskar Belton, Leon Seidel, Karl Alexander Seidel, Maximilian Beck, August Carter, Tim Bulow, Alexander Rasch, Julius Kochinke
Regi: Martin Zandvliet
Nasjonalitet: Danmark / Tyskland
Språk: dansk/engelsk/tysk
Lengde: 1 t. 40 min.
Produksjonsår: 2015

Fra filmweb.no:
Den danske sersjanten Carl Leopold får ansvaret for en gruppe svært unge krigsfanger. De tyske guttene er sendt til den danske vestkysten for å uskadeliggjøre to millioner miner som nazistene gravde ned i sanden under annen verdenskrig. I løpet av fem lange okkupasjonsår har Carl rukket å bygge opp et intenst hat mot tyskerne som nå får utløp i hensynsløs tukt av de tyske guttene. Mens guttene stilles overfor en nesten umulig oppgave, hvor selv det minste feiltrinn kan koste dem alle livet, må Carl kjempe sin egen kamp mot forsoningen.


Min kommentar:

I de senere årene har det dukket opp flere gode krigsfilmer.  Det kan se ut som om man tidligere la mer vekt på selve kamphandlingene, mens det i de nyere filmene er satt mer fokus på soldatenes og sivilbefolkningens opplevelser og tilværelse i krigsårene.

Den historien vi får presentert her var totalt ukjent for meg.  Jeg har vel tenkt at tyskerne invaderte Danmark via deres felles  grense mot sør, og det var den viktigste grensen for begge parter.  Men selvfølgelig var også danskenes kystlinje viktig. Her ble det lagt ut utallige miner.  Noe som medførte et voldsomt ryddearbeid etter krigens slutt.

En krig skaper vinnere og tapere.  Men selv vinnerne har lidd store tap, og kan vi da forstå at hevn blir drivkraften.  Ja, jeg kan forstå det.  Men likevel er det svært ubehagelig å se denne danske offiseren ta ut sitt sinne og sin hevnlyst på unge tyske krigsfanger, - gutter som knapt har passert konfirmasjonsalderen.

Men vi aner en bedring.  Og mens forholdet mellom offiseren og guttene utvikler seg langsomt i en positiv retning, så er denne filmen preget av en uhyggelig stemning. 

Handlingen er så spennende.  Men det er ikke den gode sitrende spenningen som vi ofte opplever når vi ser en krim eller en thriller.  Nei, dette er blodig alvor. Her møter vi unge tenåringsgutter som rydder dødelige miner med bare hendene. De er ubeskyttet bortsett fra at de bærer hjelm en sjelden gang.  Hver eneste bevegelse de foretar er livsfarlig.  Og når det smeller, så er det slutt.   

Roland Møller gjør en formidabel innsats som sersjant.  Jeg må også gi en honnør til de unge skuespillerne han omgir seg med. Hele teamet er troverdig.  Og så er det underlig å observere vakre fotografier i sterk kontrast til den uhyggelige og dødelige stemningen.

Dette er langt på vei den sterkeste krigsrelaterte film jeg har sett noen gang.

Anbefales!

Her kan du kjøpe filmen som DVD og Blu-ray


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar