mandag 15. februar 2016

KVELDENS FILM: WINTER'S BONEFra Platekompaniet:
Hyllet av kritikerne, belønnet med en lang rekke priser og nominert til Oscar-statuetter for henholdsvis beste film, beste tilrettelagte manus, beste kvinnelige hovedrolle og beste mannlige birolle: Debra Graniks Winter's Bone er et stille mesterverk som fortjener et stort og oppmerksomt publikum.
Handlingen utspiller seg i skogene rundt Ozark-fjellene i dypeste Missouri, hvor folk lever fra hånd til munn under tøffe forhold med mye kriminalitet.
Her bor 17 år gamle Ree sammen med sine to yngre søsken og deres apatiske, psykisk syke mor. Faren, som nettopp har sluppet ut av fengsel, har pantsatt familiens hus - for så å forsvinne. Hvis han ikke melder seg hos politiet som avtalt, kommer den allerede vanskeligstilte familien til å stå uten tak over hodet. Men når en desperat Ree ber naboene om hjelp til å lete, blir hun avvist og truet. Det er tydelig at disse vet mer om farens forsvinning enn de vil si, og ungjenta vil ikke - kan ikke - gi seg i forsøket på å redde familiens hjem.
Winter's Bone, basert på Daniel Woodrells roman, viser et stykke av dagens USA man ikke er vant til å se på lerretet. I rollen som Ree skaper nykommer Jennifer Lawrence en heltinne av et sjeldent kaliber. Hennes innbitte jakt er løftet opp på et nærmest mytisk nivå, og kan på mange måter minne om Cormac McCarthys bøker eller klassiske westernfilmer.
Winter's Bone har en lavmælt intensitet, med en ofte ubehagelig spenning som kommer snikende og ikke slipper taket. Dette er en styggvakker, gripende film man ikke glemme

Min kommentar: 

Vi befinner oss i et landskap så er så langt unna Hollywood som det er mulig å komme. Det i seg selv kan være ganske så befriende. Men likevel er det skremmende å tenke på at dette skjer «as we speak», 

Dette er hverdagsrealisme fra mulighetenes land, - U.S.A. Filmen setter virkelig følelsene i sving. Jeg blir rasende på personene som tar den «lettvinte» løsningen og flykter, enten fysisk til et annet sted, - eller til et landskap fyllt av dop og rus, hvor vold og redsel er en følgesvenn. Samtidig er jeg full av beundring for den unge 17-åringen som tar en stor dose ansvar på side skuldre og bærer det hele med rak rygg, selv om håpløshetens skydekke er faretruende lavt til tider. 

Hvor mange som lever under slike forhold i dag, vet jeg ikke. Men i det siste har media fortalt oss skremmende historier om store geografiske områder i USA som har mistet alt, arbeidsplasser, industri og trygghet. Men det verste er at håpet blir borte. Med håpet forsvinner drømmene og planer for fremtiden. Tilværelsen består i å holde seg og sine i live dag for dag. 

17-åringen Ree står opp for seg selv og sin familie. Hun nekter å ta håpløsheten innover seg. En fantastisk sterk jente som trengs under slike forhold. 

Dette er ingen popcorn-film. Men av og til behøver vi en påminnelse om at USA er noe mer enn Hollywood, LA og de glansbilder man helst får presentert. Det er ubehagelig, og gjør vondt å se på. Men det er nødvendig. 


Her finner du filmen på  DVDBlu-ray  ,  VOD  og  VOD HD.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar