onsdag 12. september 2018

FRA PLATEHYLLA: TORE MAGNUS PETTERSON – DRYPP


1972.  RCA ‎– LPS 10381




Prosjekt  «vinyl til frokost»


I dag falt valget på nok en bergenser, nemlig den nå syttiårige Tore Magnus Petterson.

Jeg oppdaget denne karen da han vant Nrks talentkonkurranse «Talent 71» med sangen «Våre små søsken». Et dikt av Inger Hagerup som Tore hadde satt tone til.  Det sies at Inger Hagerup gråt da hun hørte melodien første gang.

Tore var kanskje en av de aller første som gjorde oss oppmerksom på «Våre små søsken». Historien viser alt for mange eksempler på at de som ikke var helt som oss andre ikke alltid ble like godt behandlet. Barn med Downs syndrom ble ofte gjemt bort.  Det var faktsik skambelagt å få et barn med Downs.

Men så fikk en av Norges mest populære skuespillere en sønn med «litt mindre håndbagasje».  Wenche Foss gjemte slett ikke bort sin Tommeliten.  Hun benyttet enhver anledning til å snakke disse barnas sak.  I dag er det nok vanskelig å forstå hvilken stor jobb Wenche gjorde .

Det var da også Wenche Foss som inspirerte den unge Tore Magnus til å legge melodi til Hagerups dikt «Våre små slsken».  I 1970 studerte Petterson ved lærerskolen i Bodø.  Tilfeldigvis var han tilstede på et arrangent hvor Wenche Foss leste dette diktet som opprinnelig var skrevet som en prolog til åpningen av Ragna Ringdals dagsenter for psykisk utviklingshemmede i Oslo i 1953.

I sin tid som student hadde Petterson så smått begynt å sette melodier til dikt. I feriene jobbet unge Petterson som ferievikar ved en psykiatrisk institusjon. Diktopplesingen inspirerte derfor den unge studenten, og dermed var grunnlaget for en av de vakreste norske viser lagt.

Etter seieren i «Talent 71»  ble Tore Magnus Petterson voldsomt populær.  Flere plateselskaper ville skrive kontrakt med den unge lovende visesangeren.  Han valgte å gjøre en avtale med RCA. Han lovte der å gi ut en single og en LP.
Lp’en fikk tittelen «Drypp».  Den inneholdt selvfølgelig signaturmelodien «Våre små søsken».  Men vi finner også flere tekster av Inger Hagerup, i tillegg til Andre Bjerke, Axel Juel m.fl.

Det å være musiker var nok en ganske usikker jobb tidlig på syttitallet.  Unge musikere fikk ofte beskjed om å «klippe håret og få seg en jobb».  Tore Magnus valgte å fullføre utdannelsen. Han ønsket en trygg tilværelse for seg og sin unge forlovede. 

Mot slutten av året 1972, etter å ha gitt ut Lp’en «Drypp»,  blir det stille fra artisten og visesangeren Tore Magnus Petterson.
Det blir faktisk stille i 30 år.  Helt til «Drypp» relanseres på cd i 2002. Og først i 2003 blir Tore Magnus Petterson visesanger på heltid.  Dette albumet får selvfølgelig tittelen «Våre små søsken».  I tillegg til de 14 låtene fra «Drypp» så får vi 3 sanger til.

Jeg må nok innrømme at dette er en Lp som jeg ikke har hørt så mange ganger. Jeg kjøpte vinylplata på en auksjon for ca 10 år siden.  Men singelen «Våre små søsken», den kjøpte jeg da den ble utgitt i 1971.  Den er ganske slitt etter å ha snurret mange ganger på platespilleren.



Den 12.april 2005, den dagen da Inger Hagerup ville fylt 100år tok Petterson turen til graven hennes.  Mens solen var i ferd med å gå ned over Østre Aker gravlund tok han fram gitaren og sang «Våre små søsken» ved graven. På den måten takket han Inger for at hun ga han anledning til å skape en sang som synes å ville leve lenger enn han selv.
Kilde:  Bård Ose – 100 beste Rockeplater fra Bergen.Bodoni Forlag 

Du kan høre musikken fra 2002-albumet på Spotify








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar