lørdag 8. september 2018

KVELDENS FILM: DEN DANSKE PIKEN







Kanal:  Nrk1
Sjanger:   Biografi / Drama
Skuespillere:  Eddie Redmayne,  Alicia Vikander,  Amber Heard,  Ben Whishaw,  Matthias Schoenaerts,  Victoria Emslie,  Adrian Schiller,  Richard Dixon,  Paul Kerry, Helen Evans,  Michael Gade Thomsen,  Alicia Woodhouse
Nasjonalitet:  USA
Språk:  engelsk
Lengde:  2 t.
Produksjonsår:  2015

Fra filmweb.no:
Den sanne historien om den danske kunstneren Einar Wegener, som var verdens første person til å skifte kjønn, og den rørende kjærligheten mellom ham og hans støttende kone, Gerda.
I København tidlig på 1920-tallet lever kunsterekteparet Gerda (Alicia Vikander) og Einar Wegener (Eddie Redmayne) sammen i et kjærlighetsfylt ekteskap. Når Gerda i mangel på en kvinnelig modell begynner å male ektemannen sin som kvinne, kommer sterke følelser til overflaten hos Einar. Etter et liv hvor han har fortrengt følelsen av å være fanget i feil kropp, begynner han å lytte til seg selv. Han forvandler seg sakte men sikkert til Lili Elbe, og til slutt er det det bare de siste avgjørende stegene igjen. Men er kjærligheten mellom to mennesker sterk nok til å overvinne alle hindringer.


Min kommentar:

Tenk om Einar Wegener hadde vært født i dag.  Han ville hatt det så mye lettere, på mange måter.  

For all del, - jeg sier ikke at det er lett å være født i feil kropp. Men vi har tross alt mer kunnskap i 2018 enn i 1930.

Første gang vi møter Einar i denne filmen så er han lykkelig forelsket og nygift med sin Gerda.  Dette unge kunstnerparet prøver å leve av  kunsten.  Han maler landskapsbilder.  Hun maler portretter.  Men ingen vil ha bildene deres. 

Da Einar tilfeldigvis må steppe inn for en kvinnelig modell som ikke møter opp, vekkes hittil ukjente følelser i Einar.  Samtidig oppdager de den økonomiske fordelen med at Einar opptrer som kvinnelig modell, både med og uten klær.  Og dermed trer Einars alter ego Lili Elbe fram i lyset.

Etter hvert som Lili overtar for Einar forstår det unge paret at de må søke hjelp.  Men det er få som har kunnskap på dette området, og det hele virker håpløst, inntil en tysk professor tilbyr Einar en banebrytende operasjon.  Einar vil dermed bli den første i verden som vil få utført en kjønnskorrigerende operasjon.

Endelig kan Einar bli Lili.

Det er en utrolig vakker kjærlighetshistorie vi her får ta del i. Gerda må, i tillegg til å elske Einar høyt, ha vært en utrolig sterk kvinne.  Man blir så betatt av dette paret, og samspillet mellom dem er gnistrende. Og fordi jeg blir så glad i dem, så gjør det så inderlig vondt å se hvordan de strever.

Men takket være disse to og deres styrke og mot så har transpersoner i dag en bedre tilværelse. – Selv om vi fremdeles har en lang vei å gå.

Jeg må nevne disse to skuespillerne nok en gang, svenske Alicia Vikander og engelske Eddie Redmayne.  Alicia så jeg for noen måneder siden i «Testament of youth».  Eddie gjorde en imponerende innsats som Stephen Hawking i 
«The Theory ofeverything» Jeg anbefaler selvfølgelig begge disse filmene, i tillegg til «Den danske piken».
  
Grunnlaget for filmen er Einar Wegeners /Lili Elbes egen dagbok.

Her kan du kjøpe filmen som DVD eller BluRay                                                                                     







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar