søndag 21. juni 2015

FRA PLATEHYLLA: JENSINE OLSEN PLASTIKKK BAND – TILSLAG


1973. RFCA International Camden. YNJL 1-806

"Til Oslo, jeg? Nei, jeg har ingen drøm om hovedstaden som mulighetenes sted for en musiker. Det er her jeg trives. Jeg vil bo der sjelen liker å være; i Lofoten. Her føler jeg tilhørigheten til natur og folk, alt stemmer med det jeg synes er godt. Å reise ut betyr at jeg må selge noe av meg selv som jeg vil beholde". 
Slik åpner kapittelet « Gamle viser og moderne piggtråd» i Lofotboka -89.Årbok for Lofoten. Hele dette kapittelet er viet musikeren Dag Kajander (med aner i Velfjord).
Vi leser videre om oppvekst og ungdomstid.
"Tilbake i Kabelvåg dannet han sammen med seks andre «Jensine Olsen Plastikkk Band» (Ja, det skal visstnok være 3 k'er i Plastikkk), den første gruppen fra Lofoten som fikk til noe. Eg gjette Tulla» va fem ganger øverst på Norsktoppem, og platen solgte godt. Bandet fikk bedre honorarer, men ble oppløst da Dag Kajander som krummtapp reiste til Tromsø og gjennomførte fire år ved Nordnorsk Musikkonservatorium"


Så langt årboka fra Lofoten. Du kan lese hele kapittelet her

Jeg husker godt da Jensine Olsen entret Norsktoppet. Ryktet spredde seg fort om at et av bandmedlemmene hadde et søskenbarn i Velfjord. Vi må huske på at avstandene var mye større i 1973. Det var ikke så mange berømtheter i Velfjord. Tidligere hadde vi hatt Anders Saus som ofte var å høre på Ønskekonserten. Men han spilte ikke slik musikk som vi unge var noe særlig interesserte i. Ja, og så hadde vi hatt Åse Annie da, som spilte inn ei soloplate hos Nils Øybakken i Mosjøen. Vi var veldig stolte da plata hennes ble spilt på radioen. Ungdommen var nok veldig sugne på et snev av berømmelse. Må huske på at den gangen var det ganske mye vanskeligere å bli kjendis. I dag kan man jo bare melde seg på et realityproram.
I 1973 startet Norktoppen, og norske artister fikk større muligheter til å bli spilt i radioen. Og ungdommen hørte på Norktoppen. Vi hadde jo bare en radiokanal den gangen.
Den 25.aug.1973 debuterte Jensine Olsens Plastikk Band med Eg gjette Tulla med en 5.plass på Norsktoppen. Uka etter klatret låta opp på 1.plass, og der ble den liggende i 5 uker. Etter ytterligere 2 uker var det slutt.
Jeg kjøpte singelen i 1973, men det skulle gå ytterligere ca 40 år før jeg fikk tak i LP'en. Jeg tror ikke den var til salgs i den lille platebutikken i Brønnøysund - enda deler av den også var innspilt hos Øybakken i Mosjøen. Denne plata blir i dag omsatt for relativt høye beløp om kvaliteten er god.
Uansett – et hyggelig gjenhør, både for Velfjordinger og andre.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar