tirsdag 5. juli 2016

DAGENS BOK: ARNALDUR INDRIDASON - SKUGGASUND




Fra cdon.no:
En bekymret mann kontakter politiet, en nabo i området har ikke vist seg på lenge. Politiet bryter seg inn i leiligheten, og finner ham død i senga. Sannsynligvis kvalt med en pute. På skrivebordet ligger det gamle avisutklipp. De handler om en ung kvinne som ble kvalt i 1944 og dumpet på baksiden av nasjonalteatret i Reykjavik. Kan det være en sammenheng mellom disse to dødsfallene selv om det er seksti år mellom dem? «En av Indridasons beste bøker noensinne.» Morgunbladid



Min kommentar:

Jeg digger slike krimbøker hvor handlingen er langt unna heseblesende biljakter og automatvåpen.  Ja, du vet, - den litt gammeldagse måten å skrive på.  Å la meg like godt presisere med en gang «gammaldags» er positivt ment. Det å lese en historie i ro og fred mens en lar  sine egne hjernecellene jobbe med gåten som har blitt presentert i et kappløp mot bokas etterforskningsteam. 

Det er en kjent sak at islendingene er opptatt av historie.  Det er derfor bare rett og rimelig at en krimgåte har røtter tilbake i tid, og at boka veksler mellom nåtid og fortid. Spesielt spennende er det at vi følger de samme personene. Tenk deg hvor heldige vi som liker å lese er.  Vi kan i kapittel   1 bli kjent men ei ung islandsk jente på tjue år, for så i neste kapittel treffe henne igjen som nittiåring.

I denne boka blir vi kjent med helt nye hovedpersoner.  Erlendur er byttet ut med Konrad. Men denne gang er ikke personene de viktigste.  For min egen del var det aller mest spennende å lese om de delene som handlet om 2.verdenskrig på Island.  Her leste jeg og lærte om ting som var helt ukjent for meg. Videre synes det uunngåelig å lese en islandsk bok uten å komme inn på emner som overtro og mystikk.  Via en islandsk venninne så er jeg kjent med hvor sterkt denne interessen lever på Island.

Og så er det nå en gang sånn, at jo mer en leser, jo mer vil en ha.  Akkurat nå er jeg lei meg for at denne boka er slutt.  Men heldigvis er jeg ganske sikker på at det kommer mer fra Indridasson,  Og jeg har alltid noen bøker liggende på vent.
Nå er det sommer og sol og mobilen er lastet med lydbøker som jeg planlegger å ha på øret ute i sola.
….Men foreløpig mangler sola.

Her finner du boka som  innbundet ,  pocket  ,  lydbok, Mp3,  og lydbok på cd

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar