søndag 31. juli 2016

DAGENS BOK: LENE KAABERBØL – KADAVERDOKTOREN
Fra cdon.no:
En ung kvinne blir i 1894 funnet død utenfor sitt hjem. Noen timer senere kommer små midd krypende ut av neseborene hennes. Det er starten på en foruroligende og dramatisk beretning. Den første boken i en trilogi. En prest våker over liket av en ung kvinne, uten å legge merke til at ørsmå midd kommer krypende ut av neseborene hennes. Året er 1894, stedet en større provinsby i Frankrike, og en av byens leger, enkemannen Albert Karno, bedre kjent som kadaverdoktoren, skal fastslå dødsårsaken. Kadaverdoktoren handler om Albert Karno, som forsøker å forstå døden for å hjelpe de levende. Og fullmektigen, venn og samarbeidspartner, som har til oppgave å registrere alle dødsfall i byen. Og ikke minst om den 20-årige Madeleine Karno, kadaverdoktorens assistent og datter. Sammen følger de tre et dødbringende spor gjennom en foruroligende og dramatisk historie, der tidens vitenskapelige fremskritt settes opp mot krefter som er like gamle som mennesket - eller enda eldre. For hvor er det mennesket tar slutt og Dyret begynner? Lene Kaaberbøls fantasy-romaner for barn er solgt i 2 millioner eksemplarer i mer enn 30 land. Sammen med Agnete Friis har hun skrevet to kriminalromaner.

Min kommentar:

Av og til er det virkelig befriende å lese noe helt utenom det jeg leser til vanlig.  De bøkene handler ofte om eæ hovedperson, han eller hun kan være etterforsker , advokat eller journalist  I kraft av sitt yrke løser de krimgåter.  Vi bir godt kjent med hovedpersonen og dennes omgivelser.  Hvor de bor, og selvfølgelig deres familie.  Kjærlighetsforhold, enten innen familien eller «på si’» spiller ofte en stor rolle. Ja, vi blir ofte til og med kjent med bikkja eller katta til hovedpersonen.

Men i denne boka befinner vi oss i et miljø hvor vi blir tatt med mer enn hundre år tilbake i tid.  Hovedpersonen er datter, hverken mer eller mindre. Hennes far er det vi i dag vil kalle en rettsmedisiner. Datteren er svært interessert i farens yrke, og han gir henne lov til å lære faget ved å assistere i hans arbeide.  Men ettersom handlingen foregår i en tid hvor jenter ikke alltid kunne få den utdannelse eller det yrket de ønsket, så faller dette enkelte tungt for brystet. 

Jeg digger spenningen og oppbyggingen av historien.  Men jeg savner en  mer tydelig beskrivelse av omgivelsene, og tidsbildet.  Jeg vil vite mer om byen disse menneskene bor i og deres liv for øvrig.

Men etter det jeg forstår kommer det et par bøker til i denne serien.  Kanskje vi får vite mer da. Jeg ser uansett fram til fortsettelsen

Her finner du boka som innbundet  og  lydbok


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar