onsdag 16. november 2016

FRA PLATEHYLLA: RAGNAROCK ‘73


1974.  Polydor.  2382 039


Den store konserten I Holmenkollen, - Ragnarock – var årets happening for ungdom over det ganske land.  Nyheten om arrangementet nådde til og med oss tenåringene i Velfjord.  Men til Oslo?  Nei, er du gal.  Dit fikk jeg ikke lov å reise alene.  Jeg var vel voksen nok til å dra.  Men vi hadde sett filmen «Himmel og Helvete», og hadde nok litt redsel for denne farlige byen.

Men heldigvis fikk vi en liten smakebit noen måneder etter at konserten var arrangert gjennom dette Live’albumet.  Og vel et år senere kom filmen til Gimle Kino. Jeg var jo så heldig at det var mine foreldre som arbeidet på kinoen, så jeg beordret min far til å kjøre filmen en ekstra gang kun med meg i salen.  Det var for øvrig helt vanlig, så akkurat da opplevde ikke jeg dette som noe spesielt.  Framviseren i det gamle kinorommet på Gimle var en eldre modell, slik at en film kom på spoler.  Disse måtte da skjøtes for å unngå for mange pauser.  Det hendte da at filmen ble vist en ekstra gang for et meget eksklusivt publikum (pappa og meg)  i forbindelse med at filmen skulle over på større spoler.  

Det jeg husker best fra denne konserten i Holmenkollen er to personer; -  Jahn Teigen fordi han skremte nesten vettet av meg med sine grimaser til kamera, og frontfiguren i danske Savage Rose, Anisette. Med sin hårprakt.  Begge disse hadde fantastiske stemmer og formidlingsevne.  De har vært mine favoritter siden den gang.

Det er jo en meget forkortet utgave vi får på denne skiva.

Tracklist
A1:        Popol Vuh -    The Art Of Living 
              Jeg kjenner ikke denne låta så alt for godt.  Det kommer sikker av at den ikke finnes på noen LP fra bandet.  Etter det jeg kan se er den kun utgitt på singel
A2:        Culpeper's Orchard  -  Satisfied Mind
En dansk gruppe some er helt ukjent for meg.    
A3:        Splash (20)  -  Tiokronorspolkan
Progband fra Sverige. Husker det så vidt om jeg klorer meg innover i hjernebarken.  Hørte litt på dette bandet i en periode da jeg og mine platekompiser digga det norske bandet Folque.  Men så ble vi enige om at det norske bandet var bedre, og dermed gikk Splash i glemmeboka.
A4:        Prudence (2)  -  Drunk And Happy
Gutta fra Namsos dro til med en av sine mest kjente låter gjennom tidene. Drunk and Happy stammer fra deres andre album med samme tittel, utgitt i ’73.      
B1:        Savage Rose  -  The Shoeshine Boy Is Dead        
Det danske bandet bidro med en låt fra et av mine absolutte favorittalbum gjennom alle tider, nemlig «Wild Child» fra 1973.  Vær så snill folkens, sjekk ut det albumet.  GG! (= GåsehusGaranti!)
B2:        Splash   -  Bluebottomed Top
Nok en låt fra det svenke bandet.  Finner ikke låta på noe album.
B3:        Culpeper's Orchard  -  Good Days
Låta kommer fra gruppas tredje album ”Going for a Song”.  Sjekk ut coveret folkens, kjempetøft!
Jeg trodde ikke det fantes elg i Danmark.  Å joda, jeg husket riktig. Elgen har vært fraværende hos våre naboer i ca 5000 år, men i fjor ble hele 5 elger flyttet fra Sverige.  Er det ikke merkelig med oddetall her?  Trodde de var avengige av partall og par    
Nå kom det likevel fram at det hadde vært en elg i Danmark i 2003.  Den hadde svømt over Øresund for å så bli påkjørt av et tog.
Men ikke alle dansker var like begeistret over denne importen av elger.  Nett-trollene viste seg fram også her.  Se bare dette klippet fra en dansk avis:
"Kommentarfeltet ble fort en arena for innvandringsdebatt. «Vi må hellere se at få lukket de grænser!! Vi har ikke plads til alle de fremmede!!»
Ja ja, dette skulle være en kommentar om en rockekonsert i Oslo i 1973. Vi går tilbake til B-siden på skiva.
B4:        Popol Vuh   -  Hunchback
Dette er åpningslåta fra bandets første LP «Popol Vuh» fra ’72.
B5:        Burken And Rockfolket -  Pot-Pourri
Leif «Burken» Bjørklund (1943-2011) var trekkspiller og vokalist i det svenske bandet Rockfolket.  I tillegg var han politiker for Socialdemokratarna. Rockfolket var i utgangspunktet ment som et rent humorband.  De gjorde stor suksess med sin blanding av humor og god gammel rock ‘n roll.
B5a:       -  Shake, Shake Signora
B5b       -  Hey Baberiba
Denne låten var Rockfolkets signaturmelodi
B5c        –  Rock Around The Clock
Denne lårta trenger ingen presentasjon.

Lydkvaliteten er ikke all verden på denne skiva.  Men det er likevel ei artig plate å ha i samlinga.
Men jeg savner noen av de viktigste artistene som Aunt Mary, Ruphus, Prucel, Procol Harum og Mungo Jerry.  Og kanskje et av de største øyeblikk i norsk musikkhistorie.  Nemlig da felespilleren Sigbjørn Bernhoft Osa og Bergensgruppa Saft entret scenen sammen.

Men alt dette kan du høre å se i  den utgaven (2cd’er og 1 DVD) som ble utgitt i 2009.
Det sies at bortimot 30.000 fant veien opp til Holmenkollen i 1973.  Vi kan vel være enige om at dette kanskje er den viktigste konserten som noen gang er arrangert på norsk jord.  Dessverre skulle det ikke gå like glatt i årene etterpå.


40 år etter ble det utgitt en DVD fra begivenheten.  Det er en stund siden jeg har sett denne. Kjenner at det er på tide med et gjensyn.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar