søndag 22. oktober 2017

DAGENS BOK: TORKIL DAMHAUG – ILDMANNEN
Fra cdon.no:
Stallen på Stornes gård antennes, nærmere tretti hester brenner inne. I ukene som følger går også meneskeliv tapt under flere voldsomme branner i nærheten. Alle stedene som rammes er knyttet til brannstifterens bitre oppvekst. Samtidig treffer attenåringen Karsten klassevenninnen Jasmeen i hemmelighet. Men de klarer ikke å hindre at hennes norsk-pakistanske familie oppdager dem.

Lydbok fra nlb.no.14t 00min

Min kommentar:

Denne boka har blitt markedsført som en psykologisk thiller.  Og etter å ha lest den så bekrefter jeg at denne må tilhøre denne sjangeren.  Thrillerfaktoren er helt klart til stede, men den psykologiske delen er den som virkelig fanger meg.  

Jeg blir bergtatt fra første side. Sjelden har jeg opplevd en sånn nærhet til de forskjellige personene i historien.  Jeg følger dem tett og føler med dem, - hver og en, uansett hva de foretar seg eller opplever. 

Flere av hovedpersonene har sitt å slite med, men det er særlig brannstifteren vi følger.  Vi blir med han i hans forberedelse til hans høyst personlige aksjoner.  På den måten lærer jeg litt og jeg forstår noe om hvordan han tenker og lever. 

Jeg er temmelig sikker på at dette er en korrekt  beskrivelse av en mann med en sykelig trang til hevn og brann. Torkil Damhaug er tross alt psykiater, og da føler jeg meg trygg på at bokas brannstifter er  en fyr som Damhaug har puttet  full av sin erfaring og kunnskap.

Vi blir tatt med på en tidsreise, fra syttitallet da de første enslige mannlige pakistanerne kom til Norge og frem til nåtid hvor det slett ikke er så uvanlig at norske gutter forelsker seg i pakistanske jenter og vice versa. 

Men vi vet jo at det fremdeles er sterke krefter som motarbeider slike relasjoner. Familiene er ikke helt forberedt på at deres datter, i dette tilfelle, ser fram til en fremtid med en norsk gutt.

Men selv om dette føles sterkt og stort nok for de det gjelder så får vi som samfunn større utfordringer.  Det finnes krefter som er villig til å forsvare de vestlige verdier mot islamsk kultur med alle midler.  Denne historien lar oss være «flue på veggen» i disse miljøene.  Vi får førstehåndskjennskap til deres tanker og planer.
Og om ikke dette var nok så får vi kjennskap til de ulike maktposisjoner i  ulike miljøer og sammenhenger.

Og det hele er så drivende godt fortalt at jeg som leser føler meg som en del av historien, uansett hvilken vei den tar, i hvilken tid vi befinner oss og hvem jeg omgir meg med. Ja, jeg føler nesten at jeg er med karakterene og driver historien videre.
Den følelsen oppstår kun når man leser en god bok.
Boka «Ildmannen»  anbefales selfølgelig.

Her er mine blogginnlegg om andre bøker av Torkil Damhaug:Her kan du kjøpe boka som innbundet , pocket  og  lydbok til nedlasting


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar