onsdag 25. oktober 2017

PÅ KINO: SNØMANNENSjanger:   Krim /     Thriller
Skuespillere:     Michael Fassbender,     Rebecca Ferguson,     James D'Arcy,     Charlotte Gainsbourg,     Ronan Vibert,  Irina Kara,     Silvia Busuioc,     Michael Yates,     Jakob Oftebro,     Sofia Helin
Regi \:     Tomas Alfredson
Manus:     Matthew Michael Carnahan
Nasjonalitet:     England
Språk:     engelsk
Lengde:     2 t.
Produksjonsår:     2017

Fra filmweb.no:
Hollywood-filmen basert på Jo Nesbøs suksessroman "Snømannen", med Michael Fassbender i hovedrollen. En kvinne forsvinner sporløst, og alt som er igjen er en illevarslende snømann. Detektiven Harry Hole (Fassbender) og hans kollega, Katrine Bratt (Rebecca Ferguson), settes på den mystiske saken. Når enda en kvinne meldes savnet, innser de sammenhengen med en rekke uoppklarte, brutale mord noen år tilbake i tid. Seriemorderen er tilbake, og vedkommende slår til hver gang den første snøen faller.
Filmen ble spilt inn i sin helhet i Oslo, Bergen og på Rjukan i Norge.


Min kommentar:

Jeg bestemte meg tidlig for å ikke lese anmeldelser av denne filmen før jeg selv satt  kinosalen.  Men jeg har jo ikke unngått å få med meg at folket har vært noe delt i sin opplevelse av filmen. Slik jeg har oppfattet det så har publikum likt filmen bedre enn de profesjonelle anmelderne.

Jeg hadde derfor skrudd mine forventningen ned til en absolutt minimum før jeg satte meg ned i setet.

Og det hele starter lovende. Jeg synes det er helt ok at de har flyttet den lille familien i åpningsscenen til en annen kant av landet.  Jeg mener å huske at Nesbø hadde plassert dem på Romerike, mens vi nå finner familien adskillig lenger vestover.

Jeg legger selvfølgelig også fort merke til at den norske geografien ikke henger helt i hop. Men sånn er det i filmens verden.  Det er ikke alltid slik at når skuespilleren går inn i et hus, at vi da får en titt inne i akkurat den boligen.  Ofte beveger vi oss da til et filmstudio. 

Jeg har jo fått med meg at noen klager over dette med at det ikke helt stemmer med steder og veier.  Men det bryr jeg meg ikke om.  Jeg synes at nettopp de bildene som viser den norske naturen, er noe av det som løfter filmen.

Jeg kjenner Harry Hole meget godt, etter å ha lest alle bøkene.  
Her finner du hva jeg skrev om boka Snømannen i 2013.

Jeg må vel innrømme at min Harry Hole ser slett ikke slik ut som Michael Fassbender. Men for all del, Mr Fassbender gjør en meget bra jobb.  … Og så hjelper det jo på at han er ganske kjekk da.  Men jeg vil hylle resten av castingen. Allerede i starten av filmen møter vi Sofia Helin som vi kjenner fra Broen.  og som dere ser av rollelisten så dukker det opp mange kjente navn underveis.

Jeg synes spesielt av de skuespillerne som er tildelt rollene som Oleg og Rakel er svært troverdige.  Må også gi honnør til den andre svenske skuespilleren, Rebecca Ferguson som spiller Katrine Bratt.

Filmen klarer å gi oss mye av den samme uhyggen som boka.  Vi får også en god dose med såkalte "skvettescener".  Filmen holder godt nesten hele veien inn til slutt.  Men dessverre så ødelegger det siste kvarteret litt for min del.  Det kan virke som om filmskaperne har fått det litt travelt, så selve innspurten og jakten på seriemorderen ble langt fra like spennende som i boka.  Jeg husker innspurten i boka som svært intens og spennende.  Men denne følelsen mangler litt på lerretet 

Det er synd, fordi filmen er mye bedre enn sitt rykte. Jeg synes du skal ta deg en tur på kino og se hva Hollywood har fått ut av denne boka.  Og så kan du jo lese boka, enten for første gang eller at du leser historien om Snømannen på nytt.
God fornøyelse, uansett hva du velger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar