torsdag 26. oktober 2017

SPLITTER NY VINYL I POSTKASSA: KARI BREMNES- DET VI HAR2017.  Månestein ‎– KBLP01


Fra bigdipper.no:
Det er 5 år siden sist vi hørte fra Kari Bremnes i form av studioalbum og det er mye nytt under solen! Det vi har er et sterkt album fra en unik fortellerstemme der Bremnes gåsehud-vokal maler mot et bakteppe av en mer kjølig og synthbasert produksjon enn vi har vært vant med fra den kanten. Og det funker! Selvsagt har også Bremnes, med sine faste medmusikanter sørget for at selve innspillingen er top notch, med gedigen romfølelse og masse luft i lydbildet.


Min kommentar:

Kari Bremnes, - Nord Norges eneste diva.  Hun blir ofte fremstilt som melankolsk, mørk og mystisk. Men Kari Bremnes er så mye, mye mer.  Og det beviser hun til fulle på dette albumet.  

Først og fremst så er Kari en dyktig musiker, låtskriver og sanger. Men artisten er også en god verbal historieforteller, noe hun beviste da hun gjestet «Oktoberfestivalen» i Brønnøysund for noen uker siden.  Her fylte hun på med små historier og kommentarer mellom låtene.  Det er beklagelig at det ikke var flere publikummere tilstede da Kari Bremnes sto på scenen i byen vår.  Men vi som var der fikk en flott konsert med nye og gamle låter. Jeg er hjertens enig med journalisten i Brønnøysunds Avis som ga Bremnes en femmer.  Ja, en sterk femmer, vil jeg si.

Jeg fikk med meg at den samme jounalisten nevnte hennes passgang-dans som det eneste som ikke var perfekt.  Jeg for min del synes Karis opptreden er nøyaktig slik den skal være.  Kari har en autorietet og en fremtoning på scenen som gjør at jeg lytter.  Og det er ikke alltid jeg gjør når artister danser mer enn de synger.

Men nok om denne konserten.  I går kom det siste albumet hennes med posten.  Jada, jeg innrømmer at jeg har dem alle, både de norske og de tyske utgivelsene.  Kari er jo mektig populær i Tyskland.  En tysk vinylvenn fortalte meg at det var selve "sounden av Kari Bremnes" han likte så godt.  Til tross for at han ikke forsto et ord av de norske utgivelsene så hadde han kjøpt dem alle sammen. 

Og det er helt sant, - det er et helt spesielt lydbilde på Karis plater.

Denne nye plata er et dobbeltalbum. Den låter selvfølgelig litt annerledes enn den Kari jeg hørte på scenen for et par uker siden.  Her på denne plata er det mere elektronikk og klang, men det viktigste for meg er Karis stemme, og tekstene i hennes sanger. På dette albumet har hun skrevet det meste av både musikk og tekster selv, men har også fått hjelp av bl.a. lillebror Lars

Her er min helt personlige opplevelse tolkning  av låtene etter å ha lyttet gjennom albumet noen ganger:

A1    Det Kunne Skjedd  
Albumet åpner med låten «Det kunne skjedd», og dermed aner vi at vi får et album med tekster om aktuelle tema.

A2    Glem Ikkje
Neste spor «Glem Ikkje»  er min favorittlåt fra dette albumet.  Kanskje først og fremst fordi den skiller seg ut i tempo.  Men jeg synes det er helt ok å bli minnet på at vi bør samle på positive hendelser, og ikke la de tunge dagene veie tyngst.  Takk Kari, det skal jeg huske på.

A3    Det E Min Sønn
Det neste sporet «Du er min sønn» er i utgangspunktet en hjerteskjærende sang om en mors tanker i det hun slipper sin sønn ut i verden for å bevare freden, som det heter. Jeg vil tro at mange mødre vil kejnne seg igjen o de har vært i en situasjon hvor sønnen har blitt sendt ut i verden som soldat. Men det er også en sang om grenseløs tillit, som det brått settes et berettiget spørsmålstegn ved.

B1    Kanskje
I mange situasjoner kan det stilles mange forskjellige spørsmål, og svarene er ofte like mange som de spørsmål som stilles.
        
B2    Rim Sin Stemme
Karis venninne er den palistinske artisten Rim Banna.  Disse to artistene har vært tilknyttet samme plateselskap i en årrekke.  Rim ble mye omtalt i media da hun for noen år siden protesterte mot Israels deltakelse i Melodi Grand Prix.  Men mest av alt er Rim Banna kjent for å ha tatt vare på palestinske sanger, og da helst barnesanger, som sto i fare for å bli glemt.  Kari gir her sin hyllest til en god venninne og en viktig artist.
        
B3    Det Må Være Orden
Sånn umiddelbart er dette en litt morsom tekst, men jeg mistenker at det ligger et alvor bak den noe trivielle teksten fremført som en nordnorsk rap. Litt uvant, men det funker.
        
C1    Det Einaste Vi Ville
Her kan nok hver eneste nordlending kjenne seg igjen.  Jeg er født samme år som Kari, så det kan være et fenomen som gjelder vår generasjon.  Jeg for min del brukte mye av barndommen og ungdomstida til å lengte bort fra bygda, - til noe større.  Men etter at jeg som 22-åring flyttet til Oslo, brukte jeg tida til å lengte tilbake nordover igjen.  Nå har jeg flyttet hjem igjen og er fornøyd med det.
Mest av alt er nok dette en sang om lengsel.  Som yngre har man ofte en lengsel mot det ukjente, også kalt eventyrlyst.  Men som noe eldre lengter man kanskje mer og mer mot det kjente, mot lukter og lyder, og personer.  Ja, kort og godt en lengsel mot trygghet.

C2    Tog Vi Ikkje Tok
En fantastisk tekst som man nesten kan tolke som man vil.  Jeg liker tanken med å møtes på en togstasjon hvor togene enda går, bare for å ha muligheten til å reise, - eller bare sitte der og se på de som reiser når togene drar videre, - uten meg.  Jeg tenker at dette er en sang om å våge.
        
C3    Det Som Ennu Ikkje Har Et Navn
En sang om håp, - enkelt og greit. Men denne tolkningen er fullt og helt mitt ansvar.

        
D1    En Sang Fra Andre Sia    
Denne sangen inneholder så mye, men mest av alt velger jeg å tro at det er nok en sang om håp.  Og det behøver vi i en verden som er langt farligere enn for bare noen få år siden.

D2    Spor
Et gjenhør med denne låta som ble utgitt på albumet «Spor» i 1991.  Men nå i 2017 er tempoet skrudd opp.  Noe som kler låta.

Dere har vel for lengst forstått at jeg liker dette albumet svært godt.

Og en ting til,  allsidige Kari Bremnes er også filmskuespiller.  Jeg så henne spille journalist i filmen «Kings Bay» for litt siden. Behøver jeg å si at hun kom seg godt fra den oppgaven også?

Jeg vet ikke hvem som har sagt dette tidligere, men jeg siterer gjerne:  «Du Kari, du Kari, du Helvetes Kari».

Her kan du kjøpe albumet som vinyl  og  cdDu kan høre albumet på  Tidal og Spotify
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar