lørdag 30. august 2014

THE BUTLER
Fra platekompaniet:
Den sanne historien om butleren som tjente åtte amerikanske presidenter i Det hvite hus.

I tre tiår jobbet Cecil Gaines (Oscar-vinner Forest Whitaker) som butler for blant andre Dwight D. Eisenhower (Robin Williams), John F. Kennedy (James Marsden), Richard Nixon (John Cusack) og Ronald Reagan (Alan Rickman). Ved å jobbe så nært på og for disse mektige mennene i Det hvite hus, ble han vitne til store, dramatiske endringer i amerikansk historie - og på sitt "usynlige" vis inspirerte han dem alle.

The Butler er basert på en sterk og sann historie som skildrer livet til en butler som hadde en unik orkesterplass til de store endringene i nasjonens historie; fra borgerrettsbevegelsen, Vietnamkrigen, Koreakrigen, Den kalde krigen og Watergate-skandalen, til drapene på Martin Luther King Jr., John F. Kennedy og Robert Kennedy.

Den stjernespekkede filmen er regissert av Lee Daniels, mangedobbelt Oscar-nominert for Precious i 2009.


Min kommentar:

Dette var en film etter min smak. Forest Whitaker er som vanlig helt enestående. Han finnes vel på min Top-10 liste over nålevende filmskuespillere. Men like gledelig er det at selveste Oprah Winfrey gjør en god figur i rollen som butlerens kone. Rollelisten inneholder en imponerende samling med kjente navn; - Hør bare her: Robert Williams, Jane Fonda, Vanessa Redgrave, John Cusack, Mariah Carey, Cuba Gooding Jr, Lenny Krawitz m.fl.

Det er en utrolig politisk, historisk reise for verden og en personlig reise for butleren vi er vitne til gjennom de to timene filmen varer.
Jeg er er gammel at jeg husker vår lærerinne fortalte at i USA måtte svarte og hvite, eller negre og hvite som vi sa den gang, kjøre forskjellige busser. Men den gang hadde vi ingen sto forutsetning for å forstå hva dette egentlig dreide seg om. Det var vel først da Sør Afrika ble sentrale i nyhetene at min generasjon våknet for alvor.

Selvfølgelig er filmen både rørende og sentimental. - Den er jo amerikansk. Men det er en viktig film sett nettopp i lys av det historiske bakteppet. Men den er så absolutt severdig.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar