søndag 4. januar 2015

DAGENS BOK: LUCY CHRISTOPHER - STJÅLET









Forlagets omtale:
Hun er 16 år og blir stjålet på en flyplass. Hun er på ferie med familien. Han tar kontakt med henne på flyplassen i Bangkok og spør om han kan få spandere noe å drikke. Det er akkurat som om hun har sett ham før, men hun klarer ikke å plassere ham. Han heller noe i drikken hennes. Viljeløst, som i en døs, blir hun tatt med til Australia. Der ute i den australske ørken har han planlagt og tilrettelagt alt for at de to skal bo sammen. Det er bare henne han vil ha. Og han har villet ha henne siden han så henne i England for mange, mange år siden. Han tenker at bare hun får tid på seg, vil hun elske ham. Og det merkelige er at hun blir glad i ham også - etter en stund. Boken er forfatter som et brev til han som tok henne fanget. Rystende, skummelt og medrivende skrevet.

Min kommentar:

Dette er en helt særegen og spesiell bok. Den ligner ikke på noe annet jeg har lest, hverken i innhold eller form.

Hele boka er skrevet som et brev fra jeg-personen (den kidnappede jenta) til mannen som har bortført henne til dette gudsforlatte stedet ute i den australske ørken.
Det er muligens brevformen som gjør dette så sterkt. Jenta er rasende. Hun er bare 16år. Hun skriver om det som skjer her og nå, mens følelsene ennå er på det sterkeste, uten hukommelsens beskyttende slør. 

Det er så uhyggelig å lese. Tenkt deg; i tillegg til at hun må forholde seg til denne mannen som er noe ustabil, så befinner hun seg i et gudsforlatt landskap på andre siden av jorden. Det blir derfor en ekstra dimensjon i uhyggen. Hva skjer om noe skulle hende med kidnapperen? 

Hun er totalt avhengig av denne skremmende eneboeren. Og det uunngåelige skjer – Stockholmsyndromet banker på. Nei, jeg il ikke røpe hvilken styrke syndromet rammer. 
I hovedsak er dette en bok om å overleve.
Hva med hennes fluktplaner? Vil hun lykkes? Gir hun opp? --- Eller blir de et par som lever i ødemarken «Happily ever after»? 

Jeg håper du ble nysgjerrig nå, for dette er faktisk ganske så spennende.
Boka anbefales ut fra sin originale story. Jada, jeg vet; - det er en ungdomsbok. Men den passer like godt til oss litt voksne ungdommer. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar