søndag 11. januar 2015

GJENHØR MED EN GAMMEL LP: ERTER, KJØTT OG FLESK – HUSMANNSKOST.


1973. EXPERIENCE RECORDS. EXPLP 2004.

Fra Rockipedia.no:
Folkrockband fra Tromsø, dannet i 1972 av Bjørn Roar Vassnes (gitar) og Jens Harald Eilertsen (saksofon, mandolin, gitar). De to hadde spilt med en rekke lokale band. I løpet av våren 1973 hadde bandet fått en stabil besetning med Jan Arvid Johansen (vokal, gitar), Odd Arvid Eilertsen (bass) og Espen Haugen (trommer). Johansen hadde erfaring som turnerende visesanger i Europa, både alene og sammen med den 17 år gamle Odd Arvid Eilertsen. Blant merittene var opptredener med Cornelis Vreeswijk og Tobben & Ero.

Erter, kjøtt og flesk skapte seg en særegen stil med visse likheter til band som Lindisfarne og Crosby, Stills & Nash. Musikken deres var også preget av norsk folkemusikk og enkelte elementer fra jazz. Tekstene var på norsk, og alt materialet var egenkomponert.

Bandet fikk kontrakt med Experience Records, og laget sin eneste LP i oktober 1973 i Mosjøen med Nils J. Øybakken som produsent. Etter at Erter, kjøtt og flesk ble oppløst, fortsatte de fem medlemmene i andre konstellasjoner. Vassnes dukket på tampen av 70-tallet opp i Bergen med et nytt band – Nøkken.

Min kommentar:

Aldri har jeg leita og venta så lenge på ei plate. Jeg jakta i ca 10 år, før jeg lyktes via noen som kjente noen, som igjen visste om en kar. Og jaggu, - en dag fikk jeg en trivelig mail fra en kar som ikke hadde solgt plater før. Han var usikker på både pris og kvalitet. Jeg ga han et anstendig bud, og handelen var i boks. Nå var ikke plata helt strøken, men det passa både meg og lommeboka mi godt. Et strøkent eksemplar kan komme opp i både tre og fire tusen. Særlig om budrunden blir heit. Må nesten nevne en opplevelse jeg hadde underveis i min jakt. Jeg fikk tips om at en Fretex hadde skiva inne til kr 20,-!!!!. Jeg heiv meg på telefonen fem minutter før åpningstid neste morgen. Men da var skiva allerede solgt for den nette sum av tjue kroner. I anstentighetens navn – jeg hadde gitt mer. Sett ut fra platas verdi og hvor pengene gikk så er jeg av den oppfatning av at denne handelen grenser til simpelt tyveri. Men vi er forskjellige.

Jeg spiller plata ofte. Den representerer på mange måter lyden av ungdomsti'a mi. Visesang, og særlig protestviser sto høyt i kurs tidlig på syttitallet. De tøffeste gutta hadde langt hår, gitar, Olajakke og islender. Skolebøkene bar vi over skulderen i militærgrønne Armyvesker. Og de aller aller tøffeste hadde nagler i veska, på jakka, på lommene, --Ja, overalt.
Dette er ei plate jeg tar fram med jevne mellomrom. Synd at bandet ikke rakk å spille inn mer enn den ene skiva. I 2012 fikk vi ei Live-skive utgitt av Bukta Records. Denne utgivelsen kommer jeg tilbake til.

Medlemmene av Erter, Kjøtt og Flesk dro til andre band, som f.eks Nøkken, Veslefrikk, Dance With A Stranger, Rust, Nordnorsk Visegruppe, Boknakaran, Tramteatret, Vangsgutane, m.fl..
Om du samler på norsk musikk så er «Husmannskost» en av de viktigste platene du kan investere i, - Om du har kommer over den, - og har råd. Den er ikke ofte å se på bruktmarkedet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar