tirsdag 27. juni 2017

FRA PLATEHYLLA: THE YOUNG NORWEGIANS -THINGS ON OUR MIND


1967. Triola ‎– TNLPS 17 


Duoen "The Young Norwegians" ble dannet i 1966 og besto av to stk Bjørn. Det var en stor Bjørn (Bjørn Morisse) og en liten Bjørn (Bjørn Falck Nilsen, eller Lillebjørn Nilsen som vi kjenner han som i dag).  I tillegg har de med seg en stk Kari på denne utgivelsen og  det var kjæresten til den lille Bjørn. Denne damen heter Kari Svendsen, eller Banjo-Kari som vi kjenner henne som i dag.

Dette er bandets første skive som ble utgitt i 1967.  Disse tre visesangerne kom fra miljøet rundt viseklubben Dolphin i Oslo.  

Bjørn Morisse hadde bodd  mesteparten av sin barndom i USA.  En skulle tro at han grunnet sin bakgrunn var sterkt inspirert av artister som Dylan og Donovan.  

Husk at denne skiva ble utgitt i protestvisenes gullalder.  Men Morisse hadde skrevet egne viser, de fleste på engelsk, da han på dette tidspunktet følte at han mestret dette språket best.  Hans viser er inspirert av den norske og skotske  viseskatten, samt klassisk musikk.   
   
Lillebjørn var bare 17 år og fremdeles realskoleelev da dette albumet ble gitt ut. Bak på albumet kan vi lese at Lillebjørn var selvlært som musiker. Ja, han blt faktisk kalt et musikalsk geni, som mestret både munnspill, fløyte, gitar, banjo, fiolin og mandolin. Han har aldri hatt en times undervisning.  Det hele startet med at han fikk en fiolin som 12-åring.  Denne lærte han seg å spille på temmelig raskt, og ba da om flere intrumenter.

Kari Svendsen deltar kun på to av sporene på albumet hvor hun spiller munnharpe.
    
Dette albumet ble også gitt ut i Canada.  Men det er ikke oppgitt  noe årstall på denne utgivelsen.

Dette er også et av de eldre norske platene som kan gå ganske høyt i pris.  Om du skal ha et strøkent eksemplar må du nok opp i et tusenlapp.  Men om du kan tillate litt «Sus og dus» så kan du sikkert finne et eksemplar til sånn ca 3-500 kroner.

En god vinylvenn har sørget for at du kan høre hele skiva her.


2 stk Bjørn. Foto fra lillebjørn.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar