torsdag 15. juni 2017

KVELDENS FILM: SOGA OM OLAV DEN HELLIGE

Kanal: Youtube

Skuespillere: Jahn Teigen, Herodes Falsk, Tom Mathisen, Øivind Blunck, Kjersti Døvigen, Thea Stabell, Anita Skorgan, Sverre Anker Ousdal, Björn Skifs, Claes af Geijerstam, Marius Müller, Mons, Øivind, Steinar Lyse, Per Inge Torkelsen, Hege Schøyen, Casino Steel, Nina Løkke, Sajeed Anjum, Ali Majeed, Jokku Fahr

Sjanger:  Komedie
År:  1983
Land:  Norge

Fra filmweb.no:

Filmen beskriver Olavs liv fra han blir født til han dør i slaget på Stiklestad i år 1030. Alle sentrale stedsnavn og personer er faktiske, men forøvrig er det som skjer ikke helt i tråd med historieboka. En uhøytidelig versjon av sagaen om Olav den hellige.Min kommentar:
Denne filmen blir ofte nevnt i samme åndedrag som andre såkalte «kalkuner».  Jeg vil si at dette er en film for fansen.  Kanskje gutta i Prima Vera var noen år for tidlig ute med denne filmen.  Om de hadde ventet til noen år senere, da de hadde sine TV-show så hadde muligens ting gått så mye bedre.  Kanskje Norge ikke var klar for denne galskapen.  Det er jo tydelig at filmen er inspirert av den engelse Monty Pyton-humoren.  Så vidt jeg husker, gikk det ikke så alt for bra med "Life of Bryan" heller.  Den ble faktisk forbudt her i Norge.

Jeg så denne filmen for mer enn 30 år siden.  Husker vel egentlig ikke så mye, annet enn at jeg opplevde filmen som temmelig kaotisk, og at Teigen hadde hovedrollen som Olav den Hellige..

I kveld har jeg sett filmen på nytt, med litt eldre og forhåpentligvis litt klokere øyne. Aller mest irriterer jeg meg over at jeg så vidt skimter det som skjer på TV-skjermen.  Filmen er usedvanlig mørk.  Det kan jo være fordi jeg ser filmen på "youtube", og det er visstnok en VHS-rip av et opptak fra TV 1000. 

Det er ikke tvil om at dette er humor for spesielt interesserte.  Men de hadde det sikkert aller mest moro selv, alle de som deltok i innspillingen.  Fordi her er det 1 time og 35 minutter ren og skjær galskap.  Av og til er replikkene så enkle at det faktisk er litt pinlig.  
Som f.eks: "Det er jubelbrus, konge.  Fint, - for jeg er så tørst".  (Ikke så veldig morsomt)
"Hedningene i Afrika, Asia og B-sia". (Ganske morsomt)

Det jeg ikke har sansen for er bruken av utsagnet «Din Homo» som skjellsord.  Kanskje det var mer akseptert i 1983. Godt at verden går framover, selv omdet kan være vanskelig å oppfatte til daglig.

Det er nesten umulig å si så mye fornuftig om denne filmen.  Jeg ser ikke bort fra at den kan gi en viss interesse for historie, og da særlig den ekte historien om Olav den Hellige.  Vi møter dem alle her. Visste du at Snorre Sturlason hadde med seg en spikker som spikka portretter av Snurres (Som han blir kalt i filmen).  Denne spikkeren var utdannet ved treskjærerskolen på Flisa.  Rart at ingen av oss har hørt om dette på skolen. Tenk så lite som skal til for å piffe opp Norgeshistorien litt.

Vi blir altså bedre kjent med store historiske navn, men handlingen er nok hentet fra et alternativt univers.  Er det dette som kalles «alternative fakta».

Uansettt så er dette morsomt for fansen, og så inneholder filmen mye fin musikk.

Filmmusikken kan du høre på Tidal  eller Spotify.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar