mandag 9. mars 2015

DAGENS BOK: EDVARD HOEM – SLÅTTEKAR I HIMMELEN.








Forlagets omtale:

«Slåttekar i himmelen» er ein inspirert roman frå forfattaren av «Mors og fars historie». Det er ei forteljing om det nye og det gamle landet, om arbeid, byrgskap og kjærleik, om å vere villig til å satse og om å gjere store offer. Edvard Hoems oldefar heitte Knut Hansen Nesje, men alle kalla han berre Nesje. Forteljinga i romanen begynner utanfor Molde i 1874, der Nesje er slåttekar i Reknes-lia og enkemann på andre året, med ein son å ta seg av. Plutseleg dukkar Serianna opp. Ho røyker pipe og får han med på seifiske, og saman finn dei kjærleiken. Snart er dei gift og får barn. Dei fleste lever eit liv i hardt arbeid, tett på jorden og fjorden. Men ein ny veg er i ferd med å opne seg i desse åra . stadig fleire selg det vesle dei eig og legg ut på den farefulle og eventyrlege reisa til Amerika. Syster til Serianna, Gjertine, drøymer om å dra, sjølv om ho er berre ungjenta. Brev begynner å komme frå utvandrarane, brev som fortel om ein frodig prærie med blomster i alle fargar, villgjess og pelikanar, men også om eit ugjestmildt landskap med iskalde vintrar, der snøstormane sperrar menneska inne for dagar og veker.



Min kommentar:
Forholdsvis sjelden at jeg hører ei lydbok på nynorsk. Jeg er glad for at det er forfatteren selv som leser boka. Det er et vakkert språk som egner seg svært godt til høytlesning. Det slår meg underveis at nynorsk er et mer billedlig språk enn bokmål. En annen ting jeg tenker på er at jeg har følelsen av at dette er ei gammal bok. Det ligner både i form og innhold på de bøkene jeg leste som tenåring. Det skrives ikke så mange bøker i dag om den kampen for tilværelsen og drømmen om lykke på andre siden av Atlanteren. Jeg tar meg i å sammenligne forfatteren med Hamsund, Moberg ,Selma Lagerløf og andre nordiske forfatteren som har skrevet om samme emne. Det er mange som har interesse av å ta et dypdykk ned i sin egen slekts historie, men å gi fortellingen ut som en roman er ganske modig. Dette er jo et emne som har blitt skrevet om i vel hundre år, og det skal noe til å få til en historie som engasjerer.
Heldigvis er det Edvard Hoem som gir oss historien. Det er godt gjort å gjøre sin egen slektshistorie spennende for meg som leser. Jeg pusler litt med slektsgranskning selv, og må innrømme at selv om hstorier om min egen slekt er spennende , så er andres slektshistorie gørr kjedelig. Men i denne boka klarer forfatteren å skape interesse og spenning. Det vitner om kvalitet.
Ei slik bok er faktisk viktig. Vi trenger å bli minnet på den enorme utviklingen dette landet har hatt i de siste 100 år. Fra å være et av de aller fattigste land i Europa, til i dag å bli omtalt som verdens rikeste land. Akkurat det perspektivet er viktig for å forstå årsaken til at Norge nå lokker til seg folk fra mange nasjoner. Dette er mennesker med ønsker og drømmer akkurat på samme måte som våre forfedre som dro over dammen. Jeg lever meg så inn i boka at jeg blir sliten av gårdsarbeidet. Jeg kjenner lukten av nyslått gras, og tørrhøy som kjøres inn på låven. Jeg er sjøsjuk på reisen over til Amerika.
Vil tro at dette er ei bok som lesere i alle aldre vil ha glede av.
God fornøyelse !

På cdon finner du disse variantene:  Innbundet, lydbok på cd og til nedlastning 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar