lørdag 14. mars 2015

SPLITTER NY VINYL: TOMMY TOKYO – HEV DEG OVER DET DERRE DER


2015. WM Norge / Warner Music . 5054196422011






Fra cdon.no:
Spellemann-vinner Tommy Tokyo har gjort sitt første album på norsk!
Tommy har tidligere gjort seg bemerket med flere Spellemann-nominasjoner og jublende anmeldelser, og har sakte, men sikkert bygd seg opp et stort og lojalt publikum. Han har aldri før gitt ut noe på norsk, men konsertgjengere vil kunne kjenne igjen flere av låtene på Hev Deg Over Det Derre Der.
Til tross for at han nå har byttet språk, har Tommy Tokyo bevart den vakre melankolien og de sterke og direkte tekstene som har vært en av hans sterkeste kjennetegn. Hev Deg Over Det Derre Der inneholder blant annet singlen "Hilsen alle dem du svek".




Min kommentar:


Jeg er spent når Tommy Tokyo nå endelig synger på norsk.
Han begynner sart og fint, men akk så sørgelig med en sang om hendelsene på Utøya. Dette er en nydelig duett hvor han får hjelp av Siri Nilsen.
Han fortsetter med en uptempolåt som er svært så kritisk mot bl.a. Sorteringssamfunnet. Her er stemmen til Tommy helt anderledes. I perioder ligner han faktisk litt på en av de gamle helter, Trond Ingebretsen. 

Tommy har en svært tydelig tekstuttale. Dette er en fordel når han til de grader fremfører et viktig budskap. Vi kan ikke unngå å høre hans sterke debattinnlegg. Han pakker ikke inn sine meninger, men er ganske så direkte. Som bl.a.i låta «Det lille Livet» hvor han sier: Det er en iskald vind i landet nå (blå blå blå). 

Han er også ganske direkte om sitt møte med Olav Thon i forbindelse med et talkshow på Nrk for noen år siden. Når han sammenligner noe eller noen med en kjøttslintre mellom tenna, ja, da skjønner vi alle hvor irriterende ting eller personer er.
Det er en skummel sti Tommy Tokyo har beveget seg utpå. Jeg vil tro at han ved å tone politisk standpunkt henvender seg til et publikum som har samme syn eller er åpen for å høre hans noe direkte tekster. Hadde denne skiva vært utgitt for noen tiår siden, hadde vi ikke løftet på brynene en gang.Noe jeg har sett enkelte anmeldere gjør.
Når Tommy er på sitt aller krasseste kan han minne om den unge Ole Paus. Han hadde jo sitt prosjekt med Pausposten. Kanskje dette kan bli noe lignende.
Men når en først skal sammenligne. Jeg synes at låta "Hilsen alle dem du svek"  kan minne litt om Beatles-låta « You got to hide your ove way». Sjekk ut videoen nedenfor.
Skiva avsluttes med to virkelig vakre låter. Tommy kler disse sarte, vare låtene som har en tendens til å krype innunder huden på de aller fleste av oss.
Men Tommy, bare en ting til slutt: ... Fretex klær er hot i disse dager.  
Til dere andre: Om du lytter til plata vil du forstå hva jeg mener..

Her finner du musikken på vinyl.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar