tirsdag 24. mars 2015

SPLITTER NY VINYL: TØNES – VINDBREST


2015. Kinkverk. KINK032LP


Fra Platekompaniet.no:
Tønes, en av landets aller beste låtskrivere og tekstforfattere, heter egentlig Frank Tønnesen og kommer fra det lille stedet Sokndal i Rogaland. Her følger han opp den dobbelt Spellemannvinnende kritikerfavoritten Sån Av Salve (2012) med Vindbrest, et album som blant mye annet handler om uanmeldte besøk, fryktelige utslett og klare farger - og der flere av tekstene kunne vært fantastiske romaner.



Min kommentar:

Endelig er Tønes tilbake igjen. Tønes er mannen som visstnok har vært verdensberømt i Rogaland en stund, men etter den forrige skiva ble hele Norge oppmerksom på artisten og historiefortelleren Tønes. 

Det er utrolig hvordan han klarer å skape fengende låter og gode tekster om helt dagligdagse opplevelser. Vi kjenner oss alle igjen i tekstene, og lar oss derfor begeistre.
Ting settes på spissen. Tønes ser med skråblikk på det meste. Tekstene presenteres som humor og blodig alvor. Som f.eks. Låta om «sprø svor». Begrepet som er avgjørende om julemiddagen er vellykket, om svigerdattera duger, om billigribba holder mål, ja, kort sagt om det ble jul i år også. Begrepet «sprø svor» er vsstnok det mest søkte på google i dagene før jul. Ikke så rart når Tønes forteller oss hva konsekvensene kan bli om svoren ikke holder mål.

Ellers gir låta «Då Runar fekk skabb»en påminnelse om en episode fra ungdomsskolen. Det ble oppdaget skabb på skolen vår, og det kom stadig nye utbrudd. Resultatet ble at hele skolen måtte stenges i noen dager. Alle elever, og deres familiemedlemmer måtte ta kur mot skabb, uansett symtomer eller ikke. Og kuren var å smøre seg inn i en mørkebrun, illeluktende salve hver kveld i flere dager. Vi fikk ikke lov til å dusje så lenge kuren varte. Jeg kan kjenne lukta ennå den dag i dag, mer enn 40 år etter. Og det aller verste var at jeg på den tiden drev og småflørtet med en kar som bodde et stykke unna. Han ankom bygda akkurat i en av de dagene kuren varte. Han var jo uvitende om at det hersket rene unntakstilstander i bygda vår. Jeg forsøkte etter beste evne å forklare at jeg ikke hadde skabb, men at dette var noe hele bygdas befolkning måtte gjennom. Jeg vet ikke om han trodde på meg. Men han kunne vel ikke unngå å kjenne eimen, Jeg vil tro at stanken av skabbsalve lå som en lokal tåkebanke over bygda. Så en kan vel si at akkurat da var vi alle en «Runar».

Dette var en påminnelse jeg gjerne kunne vært foruten, men det skal jeg kke bruke mot Tønnes. (Selv om jeg akkuart nå har kløe over hele kroppen)

Musikalsk synes jeg denne skiva er lysere og lettere enn den forrige. Det inviteres til allsang, selv på låter man aldri har hørt før. Det er en godt tegn. Skulle veldig gjerne sett denne artisten live.

Ellers er jeg veldig begeistret for at artister fremfører sitt materiale på dialekt.  Nå så til og med teksten blir et nesten musikalsk ord, ja, da kan det ikke bli vakrere. Etter det jeg har forstått så betyr ordet "Vindbrest", - den lyden som oppstår når isen på frosset vann sprekker. Eller sagt på en annen måte "Isen synger". Til og med tittelen er musikalsk.  
Ordet vindbrest må vel være et onomatopoetikon, eller har jeg misforstått begrepet?
 
Plata anbefales.






Her finner du musikken på vinyl og cd







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar