onsdag 2. mai 2018

FRA PLATEHYLLA: JAN INGE RASMUSSEN – RASMUSIKK

1975.   Musica ‎– MULP 301

Prosjekt  «vinyl til frokost»


Da ligger det en visesanger på platespilleren min.  Denne skiva kom ut i 1975.  På den tiden var nok den norske visebølgen på sitt aller sterkeste.

Jeg vet ikke så mye om denne artisten bortsett fra at han er fra Kristiansand, og at han ga ut sin første singel i 1967.  Etter dette albumet kom det ikke flere soloplater, før på nittitallet da han slapp hele 5 soloalbum.  

Det må nevnes at han bidro på en hel drøss samlealbum både innen C&W og visesjangeren.  Ellers reiste han rundt bl.a. med iren Mick Moloney og spilte og sang for publikum i flere land.

Jan Inge har en stemme som passer ypperlig til de syttitallsvisene han her fremfører.  Med seg på skiva har han god hjelp av musikere fra andre populære band som Prudence, Folque, Junipher Greene og New Beatnicks.

Det var en demotape spilt inn i London som resulterte i platekontrakt i Norge i 1975.  LP-en mottok positiv kritikk i den norske presse.

Se her hva de bl.a. skrev:
 – Lovende visesanger fra Kristiansand er kommet med sin første LP-plate. 
JIR er også et navn vi skal merke oss. Inneholder mange gode og originale melodier. Har sin spesielle stil.
– Dette er en meget vellykket platedebut. Vi tipper han kan få en vellykket fremtid som visesanger.
– Det har vært overproduksjon på norske viseplater de siste årene, men utgivelsen av ’Rasmusikk’ er i hvert fall berettiget.
– Det er ingen fakter med i spillet, ingen debut i ordets ambisiøse forstand. Er blitt noe mye mer enn en tilfeldig utgivelse.
– Her er det snakk om en virkelig solid debut. Alle tretten spor bærer preg av kvalitet. Hans stemmebruk er upåklagelig.

Visebølgen avtok utover syttitallet.  Jan Inge la de akustiske instrumentene på hylla, og byttet til elektrisk.  Det ble da rock og blues inntil utgivelsene på nittitallet. 

I 2010 kom cd’en «1760» som skal gi oss oppsummering av Jan Inge Rasmussens musikk.  Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt denne sørlendingen før i dag. Men jeg likte det jeg hørte, og håper inderlig at JIR slipper flere album.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar