onsdag 28. september 2016

FRA PLATEHYLLA: THE ALLER VÆRSTE – MATERIALTRETTHET


1980.  Den Gode Hensikt.  DGH 101

2010. Oh Yeah!  RAM LP 43.  Original release in 1980. This Is The 30 Years Editon, Remastered, Gatefold, 175 Gram Vinyl

Vi kjenner alle til «Stupedama»  Ja, du vet hun på saltpastillesken fra «Godtefabrikken Brynhild».  Og derfor var coveret nok en gang årsaken til at jeg kjøpte ei plate.  Som samler er som kjent coveret like viktig som musikken.  Men når det gjelder denne utgivelsen så skulle jeg oppdage at musikken var like god og holdbar som coveret og «Stupedama»

I 1980 , Grandiosans fødselsår, så var punk og new wave relativt nytt for mine ører.  Jeg hadde hørt et par britiske band, men jeg var vel litt treig, og trengte rett og slett mere tid.
Det er jo unektelig litt pussig at jeg digger punken mere som sekstiåring enn jeg gjorde som tjueåring.

The Aller Værste var en band fra Bergen.  På denne skiva blandes de flere musikkformer, som punk, new wave, ska,  reggae og funk.  Men det aller viktigste var at de skrev norske tekster om svært varierte temaet.  Fra fyll og fest til aktuelle temaer i nyhetsbildet.  Tittelen til albumet kom fra den aller viktigste saken i nyhetsbildet i 1980, nemlig Aleksander Kielland-ulykken.  Det er nå en gang slik at store og viktige nyhetssaker skaper gir språket vårt nye ord og vendinger.  I forbindelse med granskningen og den endelige konklusjonen om ulykken på Aleksander-Kielland, så oppsto ordet Materialtretthet.

Dette albumet har blitt stående som et av de sterkeste norske album gjennom tidene.  Ja, det endte faktisk på 6.plass i Morgenbladets kåring av de 100 beste albumene gjennom tidene.

Albumet ble reutgitt både i 1990 og 2010.   Selv har jeg skaffet med "30-åringen", i tllegg til originalen.  Om man skal ha ei skive i god kvalitet må man i dag ut med tusenlappen og vel så det.


Denne skiva er virkelig en «må-ha-plate» i samlinga.  Jeg har spilt den jevnt og trutt  siden jeg fikk tak i originalskiva for ca 10 år siden.  Altså – en svært god, morsom og viktig utgivelse. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar