onsdag 21. september 2016

TV-SERIE: O.J.SIMPSON – MADE IN AMERICA


5 episoder
Kanal:  NRK -  Nett TV.

Etter å ha sett dramaserien «The People vs. O.J.Simpson», så måtte jeg bare gå direkte til neste serie som er laget om fenomenet O.J.Simpson. I motsetning til dramaserien så er dette en dokumentar hvor vi møter ekte mennesker.  Altså de som var nær rettsaken.  Men denne serien er så mye mer.  Her får vi høre om O.J.s liv.  Vi møter hans venner helt fra barndommen.  Folk som har stått ved hans side «all the way».

Hordan kunne denne saken bli så stor?  Det ene var at den mistenkte var O.J.Simpson, selve bildet på «The American Hero».  Men en annen viktig sak at at O.J.saken kom i kjølvannet av de rasemotsetningene som hersket i LA tidlig på nittitallet etter Rodney King saken.  Var dette hovedårsaken til at så  godt som hele den afroamerikanske befolkningen mente at dette var en konspirasjon, og at O.J.Simpsom var uskyldig. 
Det hele ble så mye mye mer enn en rettsak hvor en svart amerikansk mann stod for retten for å ha drept to hvite amerikanere.  Det hele ble et spørsmål om rasemotsetninger.  Og politiets holdning mot afroamerikanere.

Og så var det dette hanskebeviset da.  Det ble nemlig funnet en hanske på åstedet.  Dette var en hanske av et dyrt, merke.  Det ble også funnet kvittering som viste at Nicole hadde kjøpt et par slike hansker.  
Aktoratet hadde sitt trumf-kort. 
Men det hadde også forsvaret.   -  Det få visste var at O.J. hadde en reumatisk sykdom.  Så derfor ble de enige om at den han skulle droppe medisiner i noen uker.  Og det alle vi som bruker slike medisiner vet, er at uten medisiner vil leddene hovne opp.  

Så da denne hansken skulle prøves i rettsalen, så var det ikke mulig å få hansken til å passe.  I tillegg så hadde O.J. først tatt på en vinylhanske, før han forsøkte å trekke på seg hansken som allerede var for lite.  Du kan jo prøve dine egne hansker, utenpå vinylhansker.  Helt utrolig at juryen gikk på dette trikset.  Men det er lett å være etterpåklok

Juryen avsa sin kjennelse etter mindre enn fire timer: O.J. Simpson var ikke skyldig. Avgjørelsen kom som et sjokk på mange; de så den som et eksempel på hva som kan kjøpes for penger og makt i USA. Andre tenkte at det var en historisk seier og hevn for generasjoner med urettferdighet mot svarte amerikanere. 

Historien om Simpson får , jeg vil nesten si heldigvis,  sin epilog i 2007, da Simpson blir arrestert for ran i Las Vegas.

Dette er «The real story», usminket og tøff.  Det viser hva berømmelse kan gjøre med folk, både idolet selv og de som soler seg i glansen.  Men den viser også hvordan samfunnsmekanismer kan slå ut.
Om du skal se en eneste TV-serie i år, så må det bli denne.  Men jeg vil likevel anbefale deg å se to, nemlig begge seriene om O.J.Simson.