fredag 9. september 2016

FRA PLATEHYLLA: THE YOUNG NORWEGIANS – MUSIC


1976.  Karusell, Gold-serie. 2915 069


Det var en gang to Bjørner, en stor og en liten.  Slik starter eventyret om "The Young Norwegians".  De to bjørnene var Bjørn Morisse (Store-Bjørn)  og Bjørn Nilsen (Lille-Bjørn).  Etter at denne duoen hadde gitt ut sin første plate «Things On Our Mind»  så kom Steinar Ofsdal med i bandet.  Bandet ble en trio og de ga ut albumet «Music».  Denne plata ble første gang utgitt i 1968, men etter det jeg kan forstå så er mitt eksemplar et re-utgivelse fra 1976.

I ’76 var eventyret om «De Unge Nordmennene» for lengst slutt.  Det tok slutt allerede i 1969.  Men Lille-Bjørn beholdt navnet sitt, og i dag er det vel knapt noen som kjenner Bjørn Nilsen.  Lille-Bjørn derimot vet alle hvem er.

Det skyllet en visebølge over landet på slutten av sekstitallet.  Dette hadde nok sitt utspring i USA, hvor protestviser var svært populært.  Ungdommer  protesterte mot Vietnamkrigen og i kjølvannet av dette fulgte en ny kultur. 

En av de som var blitt inspirert etter et besøk i USA var en kar med navn Ole Hauki.  I 1967 startet han Dolphins Viseklubb i Oslo.  Og som vi vet så var det flere av medlemmene som vanka der som skulle få stor betydning for norsk musikk i årene framover.   I tillegg til disse tre, kan jeg nevne: Øystein Sunde, Finn Kalvik, Kari Svendsen, Jon Arne Corell, Lars Klevstrand og mange mange flere.

Bandets første LP var  mer inspirert av den amerikanske bølgen, mens denne skiva helt tydelig henter inspirasjon fra norsk folkemusikk.

I skrivende stund ligger det mange lydspor fra albumet ute på Youtube, men jeg frykter at disse vil forsvinne.  Men inntil det skjer kan vi kose oss med flott musikk, og en god del "vinyllyd" i tillegg.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar