mandag 19. september 2016

FRA PLATEHYLLA: FINN KALVIK – KOM UT KOM FRAM


1979.  POLAR.  POLS 295.

Finn Kalvik var et produkt av den norske visebølgen.  Finn kom fra miljøet rundt Club 7, og ble en av Norges mest anerkjente trubadurer på seksti- og syttitallet.

Det var vel opptil flere øyebryn som ble hevet da ryktene begynte å gå.  De fortalte at Finn var i Sverige og samarbeidet med Sveriges største eksportartikkel i tillegg til Volvo og Saab, nemlig selveste ABBA.  Noen lo litt, og sa:  «Ja særlig».  Eller de sa vel ikke det, fordi det uttykket var ikke oppfunnet enda, men hadde det vært oppfunnet så hadde de sikkert sagt det.  Ingen hadde noe tro på at dette var tilfelle.  Abba var store.  Ja, de var vel verdens mest populære popgruppe på slutten av syttitallet.

Men Finn hadde vært i Sverige før han.  Sammen med flere av de norske visesangerne så hadde han opptrådt ved Visefestivalen i Vestervik.  Der hadde han blitt kjent med gutta i Abba, og de hadde så smått begynt å diskutere et samarbede.  Og  redultatet ble albumet «Kom ut, Kom fram».

Albumet solgte svært bra.  Det lå til sammen 39 uker på VG-lista, med en 2. plass som beste plassering.  Jeg kjenner ikke til salgstallene i Sverige, men vil tro at Abba feberen bidro til pene salgstall også hos søta bror.


Plata er slett ikke verst.  Og det høres godt at Abba er med.  Det er nå noen år siden sist jeg hadde denne skiva på min platespiller.  Men at den har vært mye spilt, det høres på vinylkvaliteten. Her var det mye koselig "peiskos".