lørdag 10. desember 2016

FRA PLATEHYLLA: VØMMØL SPELMANNSLAG - VØMLINGEN


1975.  Plateselskapet MAI.  MAI 7502.

Dette er gruppas andre LP.  Vømmøl Spelmannslag slo gjennom med et brak i 1974.  Velfjord ble rammet av Vømmølfeber.  Jeg husker at jeg var ikke så overbegeistret over musikken.  Syntes vel den var litt gammaldags i forhold til  Deep Purle, Pink Floyd og alle de andre gruppene som jeg hørte mest på på den tida.  Men uansett hvor vi oppholdt oss, så var Vømmøl musikken i bakgrunnen.  Ja, en kan nesten si det så sterkt som at Vømmøl akkompagnerte en del av ungdomstida mi.  Enda i dag, mer enn 40 år senere hører jeg Vømmøltoner inne i hodet når jeg tenker på visse pensoner og hendelser fra det glade syttitallet.

Vømmøl Spellmannslag var en såkalt venstreradikal visegruppe fra Trøndelag.  Gruppa ble stiftet i 1973 av Hans Rotmo
Alle tekstene i Vømmøl Spellmannslags sanger ble skrevet av Kristian Schravlevold (Hans Rotmo). Vedlagt følger  en trykksak som fulgte med som et bilag. Trykksakene inneholdt tekster, introduksjoner og bakgrunnsstoff til sangene.  Videre følger det med et vedlegg som er  utformet som en avis, Porcelen Tidende (hvori opptatt Vømlingen). Dette var en firesiders lokalavis med nyheter, kunngjøringer osv.


Visetekstene skildret livet og ulike problemer folk i utkant-Norge hadde å stri med. Folket flyttet fra Vømmøldalen og ned til nabokommunen i sør: Porselen (utpekt som vekstsenter med Europavei og industri), og kommersielle krefter truer stadig med å utrydde vømmølkulturen. Vømmølplatene kan ses på som et tegn på utviklingen på venstresida i Norge fra slutten av 60-åra og utover det tidlige 70-tallet. 

Bandet ga ut platene på plateselskapet MAI, der overskuddet gikk til finansiering av andres plateutgivelser som ikke solgte så godt.Noe som kommer tydelig fram når en ser posen LP-plata ligger i.  Der får vi mye info om andre utgivelser på MAI-labelen. I tillegg var tekstene ofte svært humoristiske.  Åpningssporet på denne skiva; - Førarkort omtales som en av Vømmøls signaturmelodier.

Fenomenet Vømmøl var nok et produkt av tiden, og folks hverdag.  Men  så vidt jeg vet så arrangeres det en årlig en Vømmølfestival i Verdal’n hvor folk kler seg ut i tidsriktige klær, fyller koppen med karsk og har det artig. Så Vømmøl har slett ikke gått ut på dato, - langt i fra.

Dette albumet solgte ca 60 000 eksemplarer. 
Albumet lå 28 uker på VG-lista i 1975 med 1.-plass som beste plassering.


Mange eier fremdeles et eksemplar av denne skiva.  Men den kan være vanskelig å finner et pent eksemplar med originale vedlegg.  De aller fleste LP-platene har deltatt på en trønderfest eller to.  Og dette er fester som kan sette spor