søndag 4. desember 2016

KVELDENS FILM: THE AMERICANÅr:  2010
Kanal:  Tv2
Sjanger:  Action.
Skuespillere:  George Clooney,  Violante Placido. Björn Granath, Irina Björklund

Fra platekompaniet.no:
Oscar-vinner George Clooney er stjernen i denne nervepirrende thrilleren med handling og innspilling lagt til Italia og Sverige.
Sammenliknet med de fleste andre attentatmenn og snikmordere, er Jack (Clooney) en mester i faget. Når en jobb i Sverige får et tøffere resultat enn antatt, gir amerikaneren på fremmed jord klar beskjed til sin kontakt: Dette oppdraget vil bli hans siste.
Jack setter kursen mot den italienske landsbyga, hvor han planlegger å holde en lav profil og for en gangs skyld nyte en roligere tilværelse. Men en ny oppdragsgiver, en belgisk kvinne ved navn Mathilde, dukker snart opp med en tilsynelatende enkel bestilling - hun vil ha Jack til å lage et helt spesielt skytevåpen. Samtidig utvikler Jack et vennskap med den lokale presten, Fader Benedetto, mens han også har en romanse på gang med landsbyskjønnheten Clara. Han er på vei ut av skyggene og i ferd med å endre innstilling til jobben, men fiendene er fortsatt de samme - og de er på sporet av ham.
Nederlandske Anton Corbijn følger her opp Joy Division-filmen Control fra 2007, og viser seg nok en gang som en meget spennende regissør. The American er en lavmælt thriller med et tempo som står i sterk kontrast til hovedpersonens stillingsbeskrivelse, samtidig som filmen har en konstant nerve i seg. En lekker og faktisk ganske så uamerikansk film - tittelen til tross.Min kommentar:

En stor overraskelse!
Hadde vel bare sånn passe forventninger da jeg satte på denne filmen i kveld.  Den har ligget på PVR boksen i noen uker.  For å väre helt ærlig så var det nok George Clooney som var skyld i at jeg har spart på denne filmen, - og at den var filmet i Sverige. Men etter at Clooney har drept et par tre svensker, så forlater vi Sverige sånn ca 5 minutter ut i filmen.

Vi drar til vakre Italia hvor Clooney ser ut til å føle seg hjemme, og damene faller som fluer, - som alltid.
Det  sies at denne filmen er uamerikansk.  Jeg er helt enig.  Vi unngår et støyfull actionfilm med mye bråk og ståk.  Men spenningen er det ikke noe å si på.  Jeg nyter dette. Blir fristet til å sammenligne med gode gamle Hitchcock.  Særlig når det gjelder bilscenene.

Filmens dialog er, i beste fall, sparsommelig. Sånn sett er det en utfordrende film.  Jeg skulle likt å bli bedre kjent med personene.  Men det er vanskelig når de snakker så lite.
Men historien er spennende der og da. 

Fremfor alt er det en vakker film i et nydelig italiensk landskap. Skulle gjerne reist til denne landsbyen i Italia på ferie.  Men trappegatene egner seg dårlig for mitt fremkomstmiddel, rullestolen.