torsdag 8. desember 2016

KVELDENS FILM: SKUMTIMMEN
Kanal:  Netflix.
Sjanger:  Drama
År:  2013
Skuespillere:  Lena Endre, Thomas W. Gabrielsson, Tord Peterson.

Det er ikke så mye forhåndsinformasjon å få lest seg til på Netflix egne nettsider:
------
En sorgtynget mor besøker sin fraværende far som hun fortsatt gir skylden for sin unge sønns forsvinning, og finner en ledetråd til det flere tiår gamle mysteriet.


Det er alt som står skrevet om denne filmen.

Jeg liker svensk krim veldig godt.  Har lest boka av Johan Theorin som filmen er bygget på.  Og ut fra at flmen har samme produsent som andre populære svenske filmer /TV-serier som Irene Huss, Annika Bengtzon, Millenium, Wallander osv.  Ja, da lover dette godt.  Og så spiller jo selveste Lena Endre hovedrollen.  Hun er jo noe av det beste Sverige har å by på.

Jeg lar meg imponere av Tord Peterson som spiller faren i denne historien.   Tenk å ivareta en slik rolle når man er nesten 90 år gammel.  Det er imponerende.  Vi kjenner Peterson godt fra Änglagård filmene. En meget karismatisk skuespiller, som passer perfekt til denne rollen.

Dette er ingen heseblesende actionfilm. Vi følger ofrene nærmere enn etterforskerne.  Og takket være de to nevnte skuespillerne, så føler vi den intense smerten de må leve med..
Det å miste en sønn er en tragedie.  Men når sønnen bare forsvinner uten at man får svar, ja, - da er det nesten ikke til å bære.

Bestefaren, som føler skyld for at lille Jens ble borte.  Han var nemlig barnevakt da det fatale skjedde, og har i alle år drevet sin private etterforskning.  Vil han lykkes i å finne ut hva som skjedde da Jens forsvant?  Kan noen lastes?  I tilfelle hvem?
Dette er altså en tradisjonell krimgåte. 

Filmen fikk ingen god mottakelse i vårt naboland.  Ikke vet jeg hva folk forventet.  Vi som har sett filmene fra selskapet «Yellowbird» vet stort sett hva vi får.  Dette er stort sett litt «saktegående» historier smidd over samme lest.

Theorins bøker burde i så måte egne seg godt til en Yellowbird-produksjon.  Hans bøker er heller ikke fylt av action og/eller fartsfull spenning.  Men spennende?  Ja, det er de allikevel.
Jeg liker filmen.  Det er en spennende historie, eller egentlig to historier, presentert av meget dyktige skuespillere.  Det gir halvannen time med god underholdning.
    
Her finner du fimen på DVD