mandag 20. februar 2017

FRA PLATEHYLLLA: LANGSOMT MOT NORD – LANGSOMT MOT NORD


1985.  Famous Records (2) ‎– LMN 101


Fra wikipedia.no:
Langsomt Mot Nord (LMN) er en synth-duo med Ola Snortheim som drivende kraft. 
Langsomt Mot Nords musikk er basert på norsk folkemusikk. Mange av stykkene er bygget over eldre innspillinger av gamle folkemusikkstykker fremført av Olas far; Olav Snortheim. Langsomt Mot Nord gir den gamle musikken nye vinklinger og uttrykk gjennom utstrakt bruk av elektroniske instrumenter som synthesizere og samplere. I tillegg bruker de akustiske instrumenter som hardingfeler, lurer, bukkehorn, fløyter, oboer og flygel, som også lar folkemusikken fremtre med nye uttrykk.  Ola Snortheim er en av de mest sentrale trommeslagere innen norsk rock på 80- og 90-tallet. Han har spilt i band som Blaupunkt, De Press og Cirkus Modern.
Albumet "Langsomt Mot Nord" ble gitt ut 1. november 1985 på det bergenske selskapet Famous Records, og distribuert gjennom CBS. Famous Records laget en annonse for plata, med ordene: "Hei norske fjell, budeier og Dovregubber, hurra for Snortheim og Christensen og computeren. UNN DEG DENNE NORSKE PERLE!"

Min kommentar:
Dette er bandets første plate.
Jeg har alltid likt band som har blitt inspirert av folkemusikk, og så har rocka opp denne.  Det starta med bandet Folque og Fairport Conventiaon.  Men LMN er enda litt røffere i kantene.  De tør virkelig å sprite opp folkemusikken, om jeg får lov til å beskrive det så sterkt.  Det er så tøft.  Jeg vil ha mer.  Jeg vil ha en hel konsert.  Men det er vel umulig all det tid bandet har slutta.
Jeg skal ikke si så mye mer enn at jeg digger musikken dette bandet gir oss. Jeg anbefaler deg å lese historien om bandet.  Du finner den her.. 

Jeg har nok en gang dukket ned i Nrks skattkammer, og funnet et innslag med Lngsomt Mot Nord hvor bandet er gjesteri "Kanal-1" , et direktesendt musikk- og underholdningsprogram som gikk på lørdagskveldene.  Du finner programmet her.
Legg merke til jenta som synger låta "Hymne" i NRK-programmet og i det nederste videoklippet. Syns du det er noe kjent med henne?  Du har nok sett henne før.  For tiden er hun programleder for TV2-programmet "Tid for hjem".  Kjersti var musiker på sytti- og åttitallet, bl.a. som vokalist i "Secret Mission" og "Ken-Dang".  Hun har også deltatt i den norske finalen i Melodi Grand Prix.

Dette er et band som fortjener oppmerksomhet.  Og i disse tider hvor en del gamle norske plater blir utgitt på nytt, så burde også dette bandet fått ny oppmerksomhet og siden plater utgitt på nytt.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar