søndag 2. april 2017

FRA PLATEHYLLA: PRIMA VERA – HER KOMMER OLAVS MENN


1983.  Sonet ‎– SLP 3095


"De gale har det godt" heter det.  Og få har vel bevist det ordtaket bedre og oftere enn gode gamle Prima Vera.  Etter å  ha gitt ut hele 6 album med bare tull og tøys, så slo de virkelig på stortromma.  Nå skulle det lages film.  Og filmens tittel ble «Soga om Olav den Hellige».  En film så proppfull av galskap og spilleglede at det er bare å gi seg over.  Jeg skal komme tilbake til filmen ved en senere anledning.

Men de lagde selvfølgelig også musikk til filmen.  Deres syvende album ble derfor filmmusikken til deres film.  Albumets tittel ble «Her kommer Olavs Menn».  For anledningen forsterket de Prima Vera med Øivind Blunck.  Og alle som har hørt Blunck synge vet hvilken kraft han har i stemmen.

I tillegg til Blunck er Prima Vera forsterket med et knippe dyktige musikere.

    Bruce Rasmussen - trommer
    Bjørn Jensen - trommer
    Geir Holmsen – bassgitar
    Svein Dag Hauge – gitar
    Marius Müller – gitar
    Geir Langslet Eriksen – Synthesizer
    Anita Skorgan – Flygel/Strings, kor og korarrangement
    Nissa Nyberget – Blåsearrangement

Ikke en gang når de skal skrive tekst til labelen på skiva klarer gutta å dy seg.  Neida, de skriver side 15 og side 16, i stedet for side 1 og 2 eller side A og B som er det vanlige.

Men det er ikke bare fjas og fjolleri på dette albumet.  Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte spor 3,  Romantica-  Det er en nydelig instrumental, som jeg mistenkte var komponert av Anita Skorgan.  Men neida, det er Jahn Teigen himself som er ansvarlig for denne romantikken.  Det var vel på denne tiden det var som hetest mellom Jahn og Anita.

Etter all rmantikken så får vi en forrykende versjon av «Son of a Preacherman».  Etter min mening en av de beste låter gjennom alle tider.  Og Jahn gjør ikke skam på denne legendariske låten. Legg også merke til  det tøffe bassriffet.

Det er ikke mulig for disse gutta å gi ut et helt album uten sanger som har Prima Veras kvalitetsstempel i form av parodier, tulletekster og låter som ligner noe du har hørt før.

Dette skulle bli det siste studioalbumet.  Filmen, som viser at filmskaperne var inspirert av britisk Monty Python humor, fikk en hard medfart av kritikerne.

Dette var begynnelsen på slutten for Prima Vera.  Etter fiaskoen her på hjemmebane prøvde trioen seg i Sverige.  Men svenskene hadde absolutt ingen humoristisk sans, eller i hvert fall ikke sans for tre nordmenn i grønne stillongser.  Så da var det slutt.

Jeg, som har vært Teigen-fan siden slutten av sekstitallet, husker at det var en del avisskriving om konflikt mellom Teigen og Falsk.  Jeg tok selvfølgelig parti med Teigem, uten å sette meg inn i hva problemet egentlig var.

Det ble riktignok en gjenforening ca 10 år etter.  Det har også kommet tre samlealbum.  Det ene "Absolute Prima Vera m/hefte", skulle jeg gjerne ha sett utgitt på LP.

Heldigvis ligger alle studioalbumene til Prima Vera ute på strømmetjenestene.

Dette albumet finner du på  Tidal  og Spotify 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar