fredag 28. april 2017

NY MUSIKK PÅ VINYL: WHITE WILLOW – FUTURE HOPES


2017.  The Laser's Edge ‎– LE1078-LP


Fra bigdipper.no:
I fremste rekke av de norske Prog-bandene står White Willow, bandet har utgitt en strøm av kvalitetsutgivelser helt siden 1993. Bandets konstante kjerne og primus motor er låtskriver, eller det er kanskje mer riktig å kalle han komponist, Jacob Holm-Lupo. De har touchet innom et bredt utvalg sjangere på sin vei mot Future Hopes som vi ikke er redde for å kalle deres mest fullendte til dags dato!
Coveromslaget er tegnet av legenden Roger Dean som også står bak de klassiske Yes-coverne, Uriah Heep’s the Magician's Birthday og skiver med Focus, Osibisa, Gentle Giant, Budgie og mye annet snask du har i samlingen. Det drømmeaktige landskapsbildet Dean har levert her bærer bud om noe stort også på Future Hopes.
Besetningen i White Willow er evig omskiftende, men denne gangen merker vi oss bassist Ellen Andrea Wang (Pixel), Hedvig Mollestad på sologitar, Ole Øvstedal (Spirits of the dead / Euroboys), Kjetil Westrum Einarsen (ex. Jaga Jazzist) gitar og ikke minst den smågeniale keyboard-maestroen Lars Fredrik Frøislie (Wobbler / Tusmørke). Det mest spesielle her er likevel valget av vokalist. Venke Knutson (ja, hun) er kjent som veldig mye annet enn sanger i et progressivt rockeband, men ikler denne rollen med største selvfølgelighet. Der andre band i «sjangeren» går for grandiositet og patos har Knutson en nærmest tilbakelent sangstil, kjølig og blendende vakker. Holm-Lupo og Knutson har samarbeidet tidligere på sideprosjektet Opium Cartel (sjekk ut deres nydelige plate Ardor).

Future Hopes har blitt et helt fabelaktig stykke musikk som du MÅ sjekke ut om du har den minste sans for eventyrlysten rock med progressivt fortegn. Denne skiva er på ingen måte noen retroøvelse, den er spilt inn med nåtidige produksjonsverdier, men innehar likevel mye av stemningene man finner på de beste skivene med klassiske band som Tangerine Dream, Soft Machine, Pink Floyd og King Crimson. Varmt anbefalt! 

Min kommentar:

 Jeg har sjelden sett en mer utfyllende info-post om en utgivelse på Big Dipper, som den jeg gjengir ovenfor.  Som platekjøper på nett savner jeg ofte info om platene jeg kjøper utover artist, tittel på album, label og spornavn. 

Man må jo bli imponert over mannskapet på denne skiva, -  WOW, - sier jeg bare.
Jeg har i dag svelget, ikke bare ën kamel, men en hel flokk.  Jeg har tidligere vært temmelig bastant på det at jeg liker ikke synth-musikk.  Jeg har hittil tenkt at synth var noe de oppfant på åttitallet, og jeg som likte gitarbasert rock fikk vel en overdose synth i det tiåret der.  Siden har jeg da vært i den villfarelse at synth er ikke ekte musikk.  Men nå har denne pipa fått en annen lyd.  Jeg lover herved at jeg aldri skal undervurdere synth’ens betydning for moderne musikk, nesten uansett sjanger. Her på denne skiva får vi servert masse synth-musikk og i samspill med rå gitarer og tung bass, fungerer det som bare det.  «I like it».

Jeg er litt fristet til å sitere klassekampen som sier dette om albumet:  « Å lytte til «Future Hopes» er som å bevege seg rundt i et herskapshus.  Det er rom fulle av barokke detaljer, det er vindeltrapper og billedtepper.  Det er mørke kjellerdyp, men også høye vinduer som slipper inn lyset».

Dette gir et godt bilde på min opplevelse av musikken.  Det er så vakkert, men også temmelig rufsete. Venke Knutson!  Skal si den dama overrasker. Hun viser her en helt ny side av seg selv. Her gir Venkes stemme oss av og til en sart, melodiøs opplevelse. Andre ganger gir hun oss rå prog-rock. 

Albumet består av syv låter, hvor tre av dem er ganske lange. « A Scarred View» varer hele 18 minutter og 16 sekunder.  Jeg digger lange låter. Det gir meg ro og virkelig muligheten til å nyte musikken.  Lyden av «White Willow» får meg til å tenke på gamle helter som Yes, Pink Floyd og Vangelis.

Coveret gir meg en følelse av å være tilbake til syttitallet. Kunstneren Roger Dean har gitt oss mange tøffe platecover.  Coveret på «Future Hopes» er vakkert, og ganske typisk for denne kunstneren.

Vinylutgaven fremstår som påkostet.  Vinylen ligger i dette flotte utbrettscoveret.  Tekstene finnes på coverets innside. Også labelen har kunst fra Dean.  Og tittelen «Future Hopes», - ja, det er hva vi og verden trenger akkurat nå. Skulle gjerne foretatt et reelt plateslipp fra fly over enkelte deler av verden, slik at en og annen leder kunne satt seg ned og hørt på flott norsk progrock i stedet for alt dette andre de holder på med. Håper albumet kan gi oss et lite håp.  Jeg er, som du sikkert forstår, -  veldig fornøyd med denne utgivelsen. 
Noe jeg ble ganske overraska over da jeg gjorde litt research om denne utgivelsen er at jeg tror sjelden jeg har funnet så mange utenlandske nettsteder omtale en norsk plateutgivelse. Og det aller beste er at alle skriver positivt om bandet, musikken og albumet.

Godt gjort, White Willow.

Om du ønsker mere info om bandet, ss kan du besøke deres nettsider.  

Du kan høre musikken på Spotify

Her kan du kjøpe musikken på vinyl  og  cd


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar