onsdag 21. februar 2018

FRA PLATEHYLLA: HAUGUMS REVIDERTE – ORD FRA EIN DASSVEGG


1985.  Experience Records  ‎– EXPLP 2025.Prosjekt  «vinyl til frokost»


I dag ble det faktisk trukket ut ei skive med et band fra "nærområdet".

Vi som bodde på Helgeland var svært stolte av platestudioet til Nils Øybakken i Mosjøen hvor det ble spilt inn mange album fra  1970 og et par tiår framover.
Et av de bandene som ga ut sitt album på Experience, som Øybakkens ene label het, var Haugums Reviderte fra Namsos; - eller, - de var vel egentlig fra Overhalla?

Disse gutta spilte ekte, rå rock ‘n’ roll. 
Albumets tittel taler for seg selv.  Det har blitt skrevet mye flott poesi på dassveggene gjennom tidene. Personlig har jeg aldri hatt behov for å forevige mine skrivekunster der.  Men det er faktisk et par dassvegger som har fått en varig plass i min hukommelse.  

Den første er veggen på utedassen på det gamle Herredshuset i Hommelstø.  Vi jentene hadde "handarbeide" i lokaler på Herredshuset.  Om vi skulle på do, så måtte vi ta turen ned til sjøen hvor det sto  et ganske stort uthus med to doer.  I dag er det Velfjord Historielag som har overtatt det gamle Herredshuset, og det gamle uthuset er for lengst revet.  

Men dassveggen burde vært fredet, fordi der har nok en viss  mengde bygdepoesi gått tapt. Dette var nesten en mannsalder før SMS og chattekanalenes tid.  Og hva gjorde så noen av jentene da?  Jo, de annonserte på dassveggen hvem de var forelsket i. Dette var sikkert ganske smart.  Særlig i ei lita bygd hvor alle kjente alle. Jentene fikk som regel litt hjelp til å formidle sine ønsker, om ikke gutta var innom jentedoen da. 

Den andre dassveggen jeg husker var på en rastepass ved Eidsvold.  I alle år jeg bodde i Oslo så kjørte jeg nordover et par ganger i året.  Første tissepause var som regel ved denne rasteplassen.  Men på den veggen var det ingen ledig plass lenger.  Der hadde skrivekløen tatt fullstendig overhånd. 

I tillegg til kontaktannonser inneholdt veggene på disse to doene visdomsord, sitater og politiske slagord. Og då se vanlige banneordene da. 

Men hvem er det som tar med seg skrivesaker på do?

Her er hva bandet selv sier om utgivelsen:  "Tiittelen «Ord på ein dassvegg» symboliserer ungdomsgenerasjonens opprør mot det etablerte.  Dette oppgjøret er overalt og alltid til stede, men får ikke skikkelig dagslys og blir ikke tatt alvorlig…..  akkurat som ord på en dassvegg.
Fra en ufaglært skolesituasjon, - eller kanskje  arbeidsløs .. når ikke de unges  protest fram. Dermed blir dassveggen organ for frustrerte unges tanker, - her er de iallfall synlige.
Neste gang du er på et offentlig toalett, - les vegg-grafittienog ta den alvorlig.  Den er mer enn bare Ord på en dassvegg".

Med denne utgivelsen følger det med et hefte med tekster og illustrasjoner.  I tillegg er det en fornøyelig presentasjon av bandet.

Prensentasjon av bandet får du også på den første videoen.  Men vær obs på at dette er faktisk en reklamefilm. Det kan være greit å vite.
Forresten; - kjenner du igjen han som står bak med kaffekoppen?  Joda, det er han fra DDE.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar