søndag 1. september 2013

JONAS JONASSON – HUNDREÅRINGEN SOM KLATRET UT GJENNOM VINDUET OG FORSVANT





Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjemmet hvor han tror han snart skal ende sine dager. Problemet er bare at helsa nekter å svikte. En dag fyller han ubønnhørlig hundre år. Pomp og prakt, ordfører, lokalavis og bløtkake venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut gjennom vinduet.

Boka handler om Allan Karlssons månedslange reise gjennom Sverige. En reise som kompliseres ved at han kommer på kant med både politiet og en motorsykkelbande som han dessverre kom til å stjele en verdifull koffert fra. Men boken er også en reise gjennom det forferdelige 1900-tallet, den uendelig sorgløse Allan Karlssons livsreise. Det viser seg at Allan Karlsson ikke bare har deltatt i, men også forårsaket flere av 1900-tallets store begivenheter. Han har vært innblandet i utviklingen av atombomben, blitt god venn med formann Maos unge hustru og både planlagt og avverget et attentat mot statsminister Winston Churchill.


Om forfatteren:
Jonas Jonasson (født 1961) er en svensk forfatter med bakgrunn som journalist og mediekonsulent. Hans debutroman, Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, ble en knallsuksess med over 600 000 solgte eksemplarer i Sverige.

Min kommentar:
Jeg ble anbefalt denne boka for en tid tilbake, men sommeren gikk med til å lese krim.  Tittelen har imidlertid ligget i bakhodet hele tiden.  Likevel tok jeg fatt på boka med absolutt null forventninger. Men allerede fra første side var jeg fanget i dette merkelige univers hvor den sorgløse og tilsynelatende udødelige Allan Karlsson regjerer.
Denne merkelige mannen står fram som en svensk Forrest Gump, men han har opplevd så uendelig mye mer.  Han tar oss med jorda rundt  på en historisk  roadmovie.   Denne boka burde vært pensum på ungdomsskolen.  Her får vi presentert alle de viktigste hendelser i verdenshistorien gjennom de siste hundre år.

Forfatterens stil kan minne litt om Arto Paasilinna, men han tøyer strikker enda litt lengre.
Nå gleder jeg meg til filmen som skal være klar 1.juledag 2013


Terningkast: 5,5
Dette er fornøyelig lesing fram til siste punktum.
Og jeg vil for alltid følge Allan Karlssons livsmotto:
«Det er som det er, og det blir som det blir»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar