søndag 29. september 2013

MUSIKK PÅ VINYL: VESLEFRIKK – VESLEFRIKK


MAI: 7808





Fra ballade.no
Folkrockgruppe dannet under navnet Remmer & Tøy i 1977. Veslefrikk sprang ut fra miljøet rundt det ml-baserte plateselskapet Mai og kjernen besto av bassisten Per Vestaby fra Bazar, felespiller Hege Rimestad fra Amtmannens Døtre og den unge visesangeren Anne Grete Preus. De andre Veslefrikk-medlemmene var Frank B. Olsen (trommer), Jarle Børresen (keyboards), Turid Pedersen (vokal), Halldor Krogh (gitar) og Hilde Johannessen (gitar). Plateselskapets mål med gruppen var å engasjere ungdommen gjennom heftige rockerytmer og tekster om deres egen situasjon. De platedebuterte i 1978 og gjorde suksess på Kalvøya og Roskilde året etter. I løpet av kort tid klarte Veslefrikk å bli et av de ledende navn innen norsk rock og de hadde et svært godt live-rykte. I 1981 ble de nominert til Spellemannprisen. Året etter ble Veslefrikk oppløst, og Preus og Vestaby gikk videre til gruppen Can Can.
Albumet Veslefrikk var bandets debutalbum.


Min kommentar:

Her skulle ungdommen nås.  Og verktøyet var rå rock og norske tekster som skulle gå rett hjem hos ungdommen.  Kanskje vi unge trengte denne oppvåkningen. For når jeg sjekker VG lista for 1978 så finner jeg disse platene og artistene; Saturday Night Fever, Grease, Bonnie Tyler, Smokie, Abba, Baccara, Boney M og Dr Hook.

Jeg tør å gå så langt som å påstå at dette albumet er et av de aller viktigste norske album gjennom tidene.  Vel var det et miljø hvor politiske tekster var viktig, og i plateselskapet MAI ble profilen rendyrket. Men Veslefrikk var likevel noe helt nytt.  Mye takket være den karismatiske vokalisten Anne Grete Preus og hennes samspill med bassisten Per Vestaby.

Dette vennskapet skulle bli gull verdt for norsk musikkliv.  Tilfeldighetene ville at Per Vestaby var vaktmester i en leiegård i Oslo, og kunne derfor tilby den unge Anne Grete leilighet i hovedstaden. 

Vi har mye å takke denne duoen for – ikke minst denne skiva.
  
Terningkast:  4









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar