torsdag 5. september 2013

ON THE ROAD.








Fra omslaget:
Dean og Sal legger ut på "livets landevei" for å finne svar på livets mysterier og litt til. Det viser seg å bli en langt mer strabasiøs ferd en de hadde tenkt seg.
On The Road er en stilsikker og energisk road movie basert på Jack Kerouacs klassiske roman med samme navn.

Basert på Jack Kerouacs egne reiser med Neal Cassady, forteller On The Road (På kjøret) historien om vennskapet mellom Sal og Dean. De er på tur gjennom USA på jakt etter erfaring og mening; slike som går på tvers av det offisielle Amerikas verdier. Her finnes det ingen hyllest av kjernefamilen, ingen høy moral eller flittig arbeidsinnsats. I stedet fortelles det om virkelighetens USA og drømmenes Amerika. I takt med rytmene fra undergrunnen i 50-tallets Amerika - jazz, sex, dop og den åpne veiens mysterier og løfter - trer On The Road fram, som en klassisk “beat”-roman om frihet og lengsler.

Etter mange forsøk kom On The Road ut i USA i 1957. Romanen ble starten på en sjelden litterær rystelse, med store konsekvenser for både synet på litteratur og på samfunnet for øvrig. I dag står den tilbake som den sentrale romanen om amerikansk frihet og håp - vibrerende og full av skjønnhet.


Min kommentar:
Det hender i blant at jeg slettes ikke er enige med de kritikker som forståsegpåerne skriver, enten det være seg musikk, bøker eller filmer.  I dette tilfelle leste jeg først boka.  Jeg har den vanen, eller skal jeg si mere uvanen, at jeg aldri avslutter en bok før jeg har kommet til siste punktum på siste side.  Boka ga meg ikke mye.  Men jeg er i utgangspunktet ikke så glad i disse amerikanskje etterkrigsromanene.  Selv om dette er en roman som hyller nytelse og livsglede, så finner jeg kun det mørke og det svarte.

Men jeg var likevel så nysgjerrig at jeg ga filmen en sjangse.  Nå har jeg sett den, og takket være dyktige skuespillere, og regissør likeså,  så har det mørke lysnet noe.  Jeg ser at dette er en gjeng menn som tester ut livets gleder og lysten på alle plan. Men  jeg blir altså ikke revet med selv om mine egne bilder nå blir erstattet av de ferdigproduserte fra regissøren.  Mulig at mitt intellekt ikke strekker til.  Så dderfor; - om du føler at du befinner deg på mitt niva, og er fornøyd med det, så kan du gjerne droppe både boka og filmen.  Men om du tar sjangsen på å finne ut hvor du befinner deg på skalaen i forhold til meg, så har du nå muligheten. Det er jo en risiko for at du liker dette veldig godt :- )


Terningkast:  2




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar