torsdag 12. september 2013

MUSIKK PÅ VINYL: ANEKDOTEN – VEMOD











Colours.  COSLP 017
1993


Anekdoten er et svensk progrockband, bestående av gitarist/vokalist Nicklas Barker, Cellist Anna Sofi Dahlberg, bassist/vokalist Jan Erik Liljeström og trommeslager Peter Nordins. De er kjent for det tunge og rastløse lydbildet, dominert av hamrende bassgitar, og for sin bruk av mellotron. Musikken deres er ofte sammenlignet med progrock-tradisjonen på 70-tallet, spesielt med King Crimson, men også med Van der Graaf Generator og Magma.

Band et ble startet som et King Crimson-coverband i 1990 av Nicklas Barker, Jan Erik Liljeström og Peter Nordins under navnet King Edward. I 1991 ble Anna Sofi Dahlberg med, og bandet tok navnet Anekdoten.

Vemod er bandets første plate, utgitt på det norske plateselskapet Colours fra Skien.




Min kommentar:

Det er noe helt spesielt med progrock.  Jeg kan ikke forklare hva som skjer, men når låtene er på ca et kvarter, og gitarsoloene er på flere minutter da blir denne kjerringa adskillige tiår yngre.  Da er jeg glad at det er noen hundre meter til nærmeste nabo.  For da skur jeg opp volumknappen til max, og gir litt ekstra bass til sub’en. Når så lyden av mellotron slår i mellomgulvet, da låter det så vakkert at jeg nesten må gråte en skvett.

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for svensk progrock. Og det beste med denne skiva er at den låter som syttitallet.  Akkurat sånn skal det låte.  Tungt, rått og vemodig vakkert.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar