søndag 6. mars 2016

DAGENS BOK: LINN ULLMANN – DE UROLIGE


Fra cdon.no:
Syv år etter at faren hennes døde, dukket båndopptakeren opp i en kasse på loftet. Han hadde ønsket å "organisere epilogen", dokumentere aldringen, i en bok han og hun skulle lage sammen. Han var bestemt, nysgjerrig, punktlig og gammel. Det skulle være de to og en båndopptaker. Det skulle være håndterlig og kontrollert, og i henhold til planene. De hadde regler for alt, ikke minst for hvordan man tilbrakte tid sammen. Hun skulle stille spørsmålene, han skulle svare. Han sa hun kunne spørre om hva som helst, men hun var ikke sikker på om det var sant. Hun vokste opp med kunstnerforeldre og ble selv forfatter. Hun lærte tidlig at det ikke var så lett å skille mellom hva som var sant og hva som ikke var det. "De urolige" er historien om barnet som ikke kan vente med å bli voksen, og om foreldrene som helst vil være barn. Den utspiller seg i spennet mellom livsvilje og dødsdrift og forholder seg gjennom seks deler på ulike måter til tid, lek, kunst, identitet og kjærlighet. Linn Ullmann har med stort alvor og svart humor skrevet en lysende øm fortelling om familie, glemsel og sorgarbeid, og om de mange historiene som utgjør et liv.

Min kommentar:


Det finnes kun en Linn Ullmann.  Jada, jeg vet at det var litt dumt sagt, men jeg mener bare å si at den dama er unik. 

Ingen er i nærheten av å gi oss slike skildringer som nettopp Linn Ullmann. 
Ved hjelp av hennes minner blir jeg den lille jenta. Jeg kjenner på kroppen hvordan Linn har det når hun er hos sin far, filmregissøren  på hans private øy, eller når hun er sammen med sin mor, skuespillerinnen i Oslo eller i USA.  Jeg får inntrykk av en kjærlighetsøkende, men ensomt barn som har et nært forhold til begge sine foreldre. Men samtidig så kan hun i blant være ganske så ufordragelig og oppstanasig.  Jeg mistenker at hun ikke er så veldig glad i seg selv i de   periodene hvor hun er i opposisjon til foreldrene.  Det er ikke ås greit å være ei lita jente.  Det har vi vel alle kjent på.


Og for meg som leser så får jeg et enestående innblikk i, ikke bare en, men to berømtheters virkelige verden.  Tenk det, -  Vi får både Liv Ullmann – Behind the Scene, og Ingemar Bergman – Behind the scene.  

Er dette så den hele og fulle sannhet om et berømt foreldrepar? Akkurat det spørsmålet svarte Liv Ullmann på hos Fredrik Skavlan i vinter.  Hun sa "Noe er dikt, noe er løgn og noe er sannhet".
Uansett, - dette er en nydelig bok om barns fohold til sine foreldre.  Les den.  Den gjelder både meg, deg ...og Linn Ullmann.

Du finner boka her som  innbundet ,   lydbok på cd   og til  nedlastingIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar