mandag 28. mars 2016

DAGENS BOK: HANS OLAV LAHLUM - HAIMENNESKET




Fra cdon.no:
K2 og Patricia er nettopp blitt kjærester når denne romanen starter en sommerdag i 1972. K2 er blitt invitert til en hyggelig helg på et vakkert beliggende sørlandshotell. Hotellet viser seg å ligge på en øy og er dårlig tilpasset rullestolbrukere. Likevel blir Patricia med på det som skal vise seg å bli en alt annet enn avslappende helgeutflukt. For nøyaktig ti år siden ble en liten guttebaby funnet ihjelslått i sin vugge på hotellet. Guttens to 16 år gamle søstre skulle passe på ham. Begge sverger på at de ikke har noe med barnedrapet å gjøre. Likevel forsvant den ene av tvillingsøstrene sporløst like etter at udåden blir oppdaget. Barnets mor begikk selvmord kort tid etter. Nesten alle de gjenlevende gjestene fra den grufulle helgen er samlet på hotellet nå, og direktørens plan viser seg å være at K2 skal oppklare mysteriet. Spenningen stiger ytterligere når det viser seg at det i tillegg til de ni kjente beboerne på hotellet også befinner seg en lyssky tiende person der. Den går også for K2 og Patricia over i akutt frykt for eget liv når en av de tilstedeværende blir funnet skutt, samtidig som et uvær fører til strømbrudd. Haimennesket er en ny klassisk og Agatha Christie-inspirert krimroman i den populære og kritikerroste serien med K2 og Patricia. Med handlingen konsentrert innenfor 48 timer er den samtidig en uvanlig intens spenningsroman.


Min kommentar:

Dette er den syvende boka om K2 og Patricia, politietterforskeren Kolbjørn Kristiansen og den funksjonshemmede rikmannsdattera Patricia. Selv om de allerede har et forhold som har vart i alle de foregående bøkene, så var det først i forrige bok at disse to ble kjærester og forholdet dermed ble av såkalt privat karakter.
Begge to har forhold bak seg, men det kan nå se ut som om begge har funnet det rette.

Men nok om det.  Denne gangen beveger vi oss ut at Oslo. Lahlum kunne ikke funnet en større kontrast når han denne gangen tar oss bort fra storbyen og til en liten øy på Sørlandskysten.  Det finnes ikke noe mere isolert sted enn en øy.  Når så det blåser opp til storm, og strømmen går.  Ja, da er man alene i hele verden.  Og isolasjonen og klaustrrofobien blir bare verre og verre ettersom den lille gruppen på et titalls mennesker blir truet og medlemmer dør.  

Det er helt utrolig hvordan det Agatha Christie inspirerte fenomenet "det lukkede rom" fremdeles fungerer.  Morderen er blant oss, men hvem kan det være?

Det at K2s kjæreste Patricia er rullestolbruker og befinner seg i omgivelser som slett ikke er til- rettelagt for henne gjør at man i tillegg til hver enkelts redsel i tillegg kjenner hennes helpeløshet på kroppen. Det er rimelig å tro at ettersom hun er selve hjernen bak oppklaringen så er hun også neste offer, eller ?????

I kjent oppskrift er alle skumle, og alle har noe å skjule.
Nok en gang har Lahlum gitt oss god underholdning.  Når det så er selveste Nils Nordberg som leser for oss fra lydboka, ja da blir det ikke bedre.

Jeg blir ikke lenger så forstyrret av at forfatteren benytter seg av «jeg-formen».  Kanskje jeg begynner å bli vant til dette etter å ha lest syv bøker.  Eller så kan det være at det ikke er så stor forskjell mellom K2 og Lahlum.

Her finner du boka som  innbundet,  pocket,  lydbok på cd,   og til nedlasting.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar