lørdag 12. mars 2016

MELODI GRAND PRIX / EUROVISION SONG CONTEST 2010 - 2016


Dette er kap. 5 i min serie om årets vakreste eventyr, eller mest omdiskuterte TV-sending.  Innlegget om perioden 1960 - 1979 finner du her ,  innlegget om perioden 1980 - 1989 finner du her, innlegget om perioden 1990 - 1999 finner du her, og innlegget om perioden 2000 - 2009 finner du her  

 

2010

Konkurransen besto nok en gang av tre delfinaler, i Ørland, Bodø og skien, en Sisten sjangsen i Sarpsbord og til slutt finalen i Telenor Arena i Bærum.  Ja, jeg vet mange sier Oslo, men Fornebu ligger i Bærum. Det ble skrevet en del om at Didrik Solli Tangen var hentet inn fordi han var Rybaks kamerat.  So what?  Det er vel ikke så rart om  dyktige musikere kjenner hverandre. 
A1 va skyhøye favoritter.  Men seieren gitt til Rybaks påståtte venn som ingen hadde hørt om, nemlig Didrik Solli Tangen. Gutten med en fantastisk stemme.
Den 29.mai var det duket for finale i Telenor Arena på Fornebu. Det koster å invitere til fest.  Daværende statsråd i kulturdepartementet Trond Giske og kringkastingssjef  Hans Tore Bjerkås samtykket om et budsjett på rundt 150 millioner kroner, noe som er om lag 130 millioner kroner mindre enn Moskvas budsjett fra 2009.  Dette estimatet ble senere justert til 211 millioner kroner. Vi kunne nesten føle de høye herrers (Giske og Bjerkås) bønn til høyere makter om at vi ikke måtte vinne igjen. Og vi ble hørt.  Didrik havnet på en relativt beskjeden tjuendeplass.Programlederne var Erik Solbakken, Haddy N’jie og Nadia Hasnaou.Pauseinnslaget i finalen bestod blant annet av forhåndsinnspilte klipp av dansendemflash mab-er fra forskjellige steder i Europa samt direkteoverføring fra Hamburg. Klipp fra tv-stuer i alle deltagerland direkte via nettkamera var også med.  Publikum i salen deltok også i dansen. Den norske rapgruppen Mmadcon fremførte låten «Glow» som en del av pauseinnslaget. For meg er alt dette tidenes Granp Prix moment.Det var på tide at Tyskland vant igjen.  Jeg og mange med meg var enige i at den tyske jenta Lena dro seieren i land.Programledere :
Per Sundnes og Marte Stokstad
Innsendte bidrag :

Min favoritt :
Tittel
Artist
Plassering
2010
Don’t Wanna Lose You Again
A1
2
2010
Make My Day
Maria Haukaas Mittet

2010
Jealous 'Cause I Love You
Venke Knutson

2010
Yes Man
Bjørn Johan Muri
4
2010
The Touch
Maria Arredondo

2010
Give It To Me
Aleksander Steinerud

2010
My Heart is yours
Didrik Solli-Tangen
1
2010
The Dragontower
Keep of Kalessin
3


Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
2010
Satelite
Lena
Tyskland
Nr 20
My heart is yours
Didrik Solli Tangen
Norge
Min favoritt
Don't wanna lose you again
A1
2011

I 2011 var delfinalene lagt til Ørlandet, Florø og Skien, siste sjangsen i Sarpsborg og finalen som vanlig i Oslo Spectrum.
The Blacksheeps var store favoritter.  Vi lærte oss å elske dette bandet da de vant MGP Jr i 2012 med denne samiske låta  Oro jaska beana. Men voksen MGP er noe annet.  Det er ikke bare å hente premien.  Men jaggu var det nære på.  Det holdt til en andreplass, bare slått av Stella Mwangi som kom inn på scenen i sin noe merkelige kreasjon og sjarmerte oss all.  Kjolen hennes minnet oss om Atle Vårviks Donaldskøytedrakt for dere som husker den.  Uansett, Stella vant den norske finalen overlegent.
Vi hadde store forventninger til Stella da det dro seg mot den internasjonale finalen, men dessverre så snubla vi i opplæpet.  Stella og Norge ble nest sist i den ene semifinalen, og vi måtte se et finaleshow uten norsk deltakelse.  Ja ja, sånn kan det gå.Programledere :
Per Sundnes & Anne Rimmen
Innsendte bidrag :

Min favoritt :
Tittel
Artist
Plassering
2011
Vardlokk
Helene Bøksle

2011
Alt du vil ha
Sie Gubba
4
2011
Depend on me
Babel Fish

2011
Fire Below
The Lucky Bullets
3
2011
Dance tonight
The BlackSheeps
2
2011
Haba Haba
Stella Mwangi
1
2011
Not That Easy (Ah-Åh-Ah-Åh)
Åste & Rikke

2011
You’re Like A Melody
Hanne SørvaagVinner, ESC

Tittel
Artist
Land
2011
Running scared
Elda & Nigar
Aserbajsjan
Nr 17 av 19 i 1.semifinale
Haba Haba
Stella Mwangi
Norge
Min favoritt
Depend on me
Babel Fish2012


2012 delfinalene var lagt til Ørlandet, Larvik og Florø, med finale i Oslo Spectrum.

Nytt av året var at det var 8 melodier i hver delfinale, mot 7 og 6 melodier tidligere år. Dessuten ble «Sistesjansen» kuttet ut. Tre bidrag gikk videre fra hver delfinale til finalen. I tillegg valgte en jury ut et utslått bidrag, slik at det totalt ble ti bidrag i finalen.

2012-finalen besto av et variert knippe artister. Eldstemann var selveste Bobby Bare.

Men vinneren ble en, for meg, ukjent kar ved navn Tooji.  Tooji var fra Iran og jobba i barnevernet.  Om Tooji var ukjent for meg, så var han adskillig mer kjet hos den yngre garde etter både modelloppdrag og jobbing for MTV.

Så satte vi nesen mot Baku.  Norge kom seg greit gjennom semifinalen, og forventningene var store foran finalen.  Tooji var en av favorittene før finalen men til tross for stor optimisme og gode prognoser, så endte Norge og burdagsbarnet Tooji helt uventet på sisteplass med bare 7 poeng totalt. Dermed har Norge rekord med hele 11 sisteplasser i Eurovision Song Contest. Seieren gikk til Sverige.

,

Programledere :
Per Sundnes & Marte Stokstad
Innsendte bidrag :

Min favoritt :
Tittel
Artist
Plassering
2012
Stay
Tooji
1
2012
High on Love
Reidun Sæther

2012
Sailors
Lise Karlsnes

2012
Ola Nordmann
Plumbo
4
2012
Crush
Malin

2012
Somewhere Beautiful
Nora Foss Al-Jabri
2
2012
Don't Touch the Flame
The Carburetors

2012
Things change
Petter Øien & Bobby Bare
3
2012
Sammen
Yaseen & Julie Maria

2012
Make It Better»
Tommy Fredvang


Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
2012
Euphoria
Loreen
Sverige
Sisteplass
Stay
Tooji
Norge
Min favoritt
High on love
Reidun Sæther

2013

I 2013 ble delfinalene arrangert i Steinkjer, Florø og Larvik, med finale i Oslo Spectrum.

NRK presenterte de syv artistene som skulle delta i hver delfinale i en direktesending onsdagen før den aktuelle delfinalen. I denne ble også smakebiter av låtene offentliggjort for første gang. 

Sirkus Eliassen var favoritter, i hvert fall i avisene her oppe i nord. Men de skulle få sterk konkurranse.  Førs kom det en komet ved navn Adelen som hadde en fengende latinolåt.  Denne var for øvrig laget av bl.a. Ina Wroldsen.  Ja nettopp, - Idoldommer 2016. Men flest poeng av alle fikk Idol-Margaret, eller Margaret Berger som hun egentlig heter.  Hun vant med en melodi som blir bedre og bedre for hver gjennomhøring.

Margaret klarte seg bra i Malmø hvor den europeiske finalen ble arrangert.  I semifinalen fikk hun en tredjepass, mens det holdt til en fjerdeplass i finalen.  Mendet morsomme er at dette er en låt som har blitt lagt merke til i ettertid.  Godt gjort, Margaret.
Programledere :
Erik Solbakken & Jenny Skavlan
Innsendte bidrag :

Min favoritt :


Tittel
Artist
Plassering
2013
Paid my way
Vidar Busk

2013
Ulvetuva
Fjellfolk

2013
Bombo
Adelen
2
2013
Alone
Gromth & Emil Solli-Tangen

2013
Awake
Gaute Ormåsen

2013
Sweet and Happy
Lucky Lips

2013
The Underground
Datarock

2013
I'm with you
Annsofi
4
2013
I feed you my love
Margareth Berger
1
2013
I love you Tie Quireo
Sirkus Eliassen
3Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
2013
Only Teardrops
Emmelie de Forest
Danmark
Nr 4
I feed you my love
Margareth Berger
Norge
Min favoritt
I'm with you
Annsofi

2014


Nytt av året var at delfinalene som hadde blitt holdt rundt om i landet siden  2006 ble fjernet.  Isteden ble det avholdt tre semifinaler helgen før den store finalen. Disse ble holdt fredag den 7. mars, lørdag den 8. mars og søndag den 9. mars. Arenaen for disse semifinalene var  Folketeateret i Oslo. Finalen ble som vanlig avholdt i Oslo Spektrum. I tillegg ble antall bidrag som deltok i onkurransen redusert, fra 21 melodier i 2013 til 15 melodier i 2014.  Dette førte til at fem melodier deltok i hver semifinale. Tre gikk videre fra hver semifinale, og det ble dermed 9 melodier i finalen.  Noe annet som var nytt av året var at artistene ble presentert på en pressekonseranse.   NRK hadde nok en gang vist sin evne til fornyelse.  Seieren gikk til en glassmester og dørvakt fra Bergen.  Men vi som har fulgt litt med i norsk musikk i de senere årene kjente godt til hans søskenbarn, Josefin Winther. Josefin er ei kritikerrost rockejente fra Bergen.

Carl Espen gjorde jobben sin han, og takkt være hans flotte stemme, og Josefins vakre låt så kom han på sjetteplass i semifinalen og åttendeplass i den store finalen.

Seieren gikk til  den skjeggete damen fra Østerike.  Og resten er historie.
Programledere :
Erik Solbakken & Jenny Skavlan
Innsendte bidrag :

Min favoritt :
Tittel
Artist
Plassering
2014
Ain't No Love (In This City No More)
El Cuero

2014
No Suvivour
Elisabeth Carew

2014
Taste of you
Knut Kippersund Nesdal
4
2014
Needs
Dina Misund

2014
Heal
Mo
3
2014
High Hopes
Linnea Dale
2
2014
Hit me up
Charlie

2014
Silent Storm
Carl Espen
1
2014
Sing
Oda & WulfVinner, ESC

Tittel
Artist
Land
2014
Rise like a Phoenix
Conchita Wurst
Østerrike
Nr 8
Silent Storm
Carl Espen
Norge
Min favoritt
High Hopes
Linnea Dale


2015


Elleve finalister stilte til start i Spektrum.  Nå var Skavlan og Solbakken byttet ut med Nymoen og Bergh.  Og endelig -  etter mange års fravær var nå Kringkastingsorkesteret op plass under ledelse av Ander Eljas.

Her var det høy partyfaktor.  11 deltakere stilte til start.  Aleksandra Joner var utropt til favoritt.  Men hun skulle få kamp fra bl.a. jokerne Stayzman & Lazz.  Deres godt stekte pizza ble vel omtalt i media både før og etter finalen.  De klarte faktisk å havne på tredjeplass.  Vinnerne ble to store stemmer.   Debrah Scarlett hadde vi hilst på i The Voice på Tv2, og etter det jeg kan huske var det nettopp der hennes makker hadde lagt merke til henne.  Men selv om disse vant den norske finalen, så kan vi vel utrope En godt stekt pizza til folkets vinner.

Den 60. europeiske finalen fant sted i Østerrike.  Norge kom på fjerdeplass i sin semifinale, og havnet til slutt på en åttendeplass i finalen.  Men tror du ikke Sverige vant igjen. Med en ganske ok låt faktisk.  Nå har de dobbelt så mange seiere som oss, og kun en mindre enn Irland. Sverige har pr i dag 6 seiere, de andre kan du regne ut selv.

Programledere :
Silya Nymoen & Kåre Magnus Bergh
Innsendte bidrag :

Min favoritt :


Tittel
Artist
Plassering
2015
Thunderstuck
Erlend Bratland
2
2015
Louder
Raylee

2015
All Over the World
Tor & Bettan
4
2015
Next to you
Jenny Langlo

2015
We don't worry

2015
Heaven
Contrazt

2015
Ta meg tilbake
Marie Klåpbakken

2015
En godt stekt pizza
Staysman & Lazz
3
2015
A monster like me
Mørland & Debrah Scarlett
1
2015
Cinderella
Aleksandra Joner

2015
Human Beings
Karin Park


Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
2015
Hereoes
Måns Zelmerlöv
Sverige
Nr 8
A monster like me
Mørland & Debrah Scarlett
Norge
Min favoritt
Ta meg tilbake
Marie Klåpb

akken


2016


Programlederne var Kåre Magnus Bergh og Silje Nymoen.I januar kom det fram at låten «Happy Rush» av Freddy Kalås, var for lik låten «Cannabus» som han gav ut i 2011. Låten ble diskvalifisert, men Freddy Kalås fikk allikevel lov til å delta i Melodi Grand Prix 2016, med en annen låt  «Feel Da Rush».  Denne låta var årets favoritt.  Men vant den?  Neida, vi vet alle hvordan det gikk.  Seiern gikk til jenta fra nord, - Agnete.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar