torsdag 5. mars 2015

KVELDENS FILM: JEG ER DIN










«fra cdon.no»:
Mina er en ung alenemor som bor i Oslo med sin seks år gamle sønn Felix. Hun er på jakt etter kjærlighet og har flere relasjoner til forskjellige menn, men får ikke forholdene til å fungere. Så møter Mina svenske Jesper og de forelsker seg hodestups i hverandre. Hun tar med seg Felix til Sverige for å bo hos Jesper, men Jesper er ikke klar for familielivet. Mina vil redde kjærligheten, men må gå langt for å finne ut hva kjærlighet er.

Min kommentar:

Denne filmen har jeg utsatt en stund. Av den enkle grunn at jeg synes at filmer som skildrer innvandrerproblematikk, ofte går i «opplagt-fella». Det blir for kjedelig, og vi får sjelden presentert noe annen enn scener vi har sett mange ganger før. Jeg synes derfor at disse filmene ofte kan bli litt pinlige.

Jeg fikk derfor litt bakoversveis da denne filmen starter ganske så uventet. Og etter hvert som minuttene går så skal det vise jeg at filmens hovedperson rives og slites mellom flere arenaer. Hun er en annen generasjons innvandrer jente som lever en ganske så vanlig liv sett med norske øyne, men sett med familiens øyne så kan de rett og slett ikke akseptere hennes måte å leve på. 

Klippene fra noen familiebesøk kan virke unødvendige, men de hører så absolutt med for å få den ekte stemningen, samt forstå litt av de problemene som. Mina siter med. Stakkars jente, sier jeg. Hun vil jo bare, som oss alle, ha et godt liv fylt med kjærlighet. Hun er nok vel impulsiv når det gjelder kjærligheten og hopper uti det uten å tenke konsekvenser. Ellers er hun ikke så nøye med å snakke sant eller holde avtaler. Underveis i filmen gjør hun noen vanvittige valg som gjør meg fly forbanna. Men det er jo umulig å ikke bli glad i denne jenta.

Vår svenske venn Ola Rapace gjør som vanlig en hederlig jobb. Han tilfører rollefiguren egenskaper som gjør at det ligger et teppe av uhygge konstant over de scenene han deltar i. Jeg satt bare å ventet på at noe grusomt skulle skje. Men samtidig så gir han rollefiguren den nødvendige balansen som kreves for at vi også skal forstå hans reaksjoner og avgjørelser.

Når jeg så summerer, så blir resultatet at dette er en god film som setter søkelys på problematikk rundt kulturforskjeller, samtidig som vi får presentert et drama med kvalitet godt over gjennomsnittet. Jeg skulle nesten ønsket at filmen var 10 min lenger, da jeg har følelsen av at filmskaperne har gått litt langt i sin jakt på en stram regi. Det er nemlig et par steder hvor scenen med hell kunne vært litt mere omfattende.

Altså, - en film vel verdt å se.


Her finner du filmen på dvd og blu-ray

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar