torsdag 7. mai 2015

FRA PLATEHYLLA: DIFFERENCE – DIFFERENCE


1974. Mercury 6317 501
Fra Rockipedia:
Difference ble startet høsten 1966 av fire unge trøndere.
Året etter skiftet de plateselskap fra Triola til RCA, og gitarist Arne Jacobsen sluttet. Difference utga fire singler til i løpet av 1968, blant annet den nydelige «Ballad Of A Broken Heart», men så ble de oppløst. Mange av medlemmene var deretter innom Asmund Bjørkens Orkester.
Difference startet opp igjen i 1974, med flere av medlemmene fra de tidligere besetningene. Knut Solem spilte trommer, Ivar Gafseth spilte orgel – disse to er de eneste som har vært med i bandet hele veien. I tillegg var Tore Johansen vokalist, Erling Mylius spilte bass og Stein Olsen var ny gitarist.
I 1980 ble gruppa oppløst for andre gang.
Herrene Gafseth, Mylius og Johansen dannet senere Travellin' Strawberries, som sto for musikk og alle rollene i den svært populære TV-serien The Julekalender (1994). Kjente sanger fra denne er «It's hard to be a nissemann» og «The Støvel Dance». CD-en fra serien solgte mer enn 150 000 eksemplarer. Påsken 1997 sto de for TV-serien Prinsesse Gullhår og de tre omreisende trubaduerer. De har alle tre vært engasjert ved Trøndelag Teater, hvor Gafseth har vært musikalsk leder. Gruppen feiret sitt 40-årsjubileum på Trøndelag Teater 29. september 2007.Min kommentar:
Jeg oppdaget bandet i 1974, samme år som jeg kjøpte plata som snurrer på platespilleren nå. Dette er ei morsom og svært variert skive. Men så altfor kort, kun 8 låter og en spilletid på under en halvtime er i snaueste laget
Jeg er litt svak for orgelbruken i en del rockelåter fra seksti- og syttitallet. Særlig om det er lyden av gamle husorgel som virkelig får kjørt seg. Og i et par av låtene til Difference så hører jeg slike tendenser. Jeg er også veldig svak for Tore Johansens stemmeprakt. Etter min mening så er dette en av de beste stemmer innen norsk rock fra den tiden.
Og så er den «Monty Pyton aktige» «Henry Jones» ganske morsom da. Side 2 åpner med den vakre balladen «You». Ellers er det et par fine rocke'n roll-låter på denne plata som representerer norsk rock på en utmerket måte.
Den yngre garde har et sterk forhold til gruppa takket være «Støveldainsen» og Julekalenderen.
Morsomt at et band kommer i slike bølger som trønderbandet har gjort, - og om to år kan de feire 50-års jubileum.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar