onsdag 22. mai 2013

KONGENS TALE







Rørende og humoristiske Kongens Tale vant i 2011 de høythengende Oscar-prisene for beste film, beste regi og beste originalmanus. Filmen er basert på den sanne historien om den britiske - og håpløst stammende - tronarvingen Albert, glitrende spilt av Colin Firth (som mottok både Oscar og Golden Globe for innsatsen).

Etter farens død og den skandaløse tronfrasigelsen til hans eldste bror, Edvard VIII, takker Albert ekstremt motvillig ja til å overta som konge. Bertie, som han kalles innad i familien, blir dermed kronet til Kong Georg VI av England - til tross for at han hele livet har blitt hemmet av voldsom stamming. Mens landet er på randen av krig og befolkning har desperat behov for en virkelig leder, tar kongens kone, Elizabeth, kontakt med den eksentriske talepedagogen Lionel Logue. Etter en tøff start fører den uortodokse behandlingen og det tette samarbeidet til at Logue og kongen knytter varige bånd, men den virkelige testen gjenstår - den viktige radiotalen som skal samle og inspirere et folk på vei ut i krig.

Regissør Tom Hooper (John Adams, The Damned United) har med Kongens Tale laget et lunt og høyst menneskelig mesterverk av en film. Filmen stakk av med fire Oscar-priser og var nominert til ytterligere åtte - deriblant for beste biroller, spilt med bravur av henholdsvis Geoffrey Rush (Lionel Logue) og Helena Bonham Carter (Dronning Elizabeth).

Min kommentar: Denne filmen har jeg hatt liggende en stund. Har vel vært litt forutinntatt, og fryktet for at filmen skulle være dørgende kjedelig.

Men i dag så var turen kommet til å bruke to timer på denne filmen som det er sagt og skrevet så mye om. Den var jo den store Oscar vinneren i 2011.

Men jeg hadde intet å frykte. Ja, det er en stillferdig film. Men den er full av varme og faktisk litt humor. Men mest av alt er det en film fylt av kjærlighet. Størst, og dermed mest synlig er kjærligheten mellom det sterke ekteparet. Må samtidig gi en honnør til Helena Bonham Carter som spiller Dronning Elizabeth: Jeg har ingen problemer med å identifisere denne damen som dronningmoren. I tillegg til den åpenbare kjærligheten mellom ektefellene, så er selvfølgelig kjærligheten til de to døtrene sterk. Men dette er jo en mann med plikter, ogutøvelsen av  disse pliktene ville vært umulige om ikke kjærligheten til landet hadde vært sterk nok.

Dette er en historisk viktig film. Det engelske kongedømme er, sammen det danske, det sterkeste kongedømme i Europa. Det er nære slektskap til alle kongehus i Europa, også det norske.



Selvfølgelig anbefaler jeg denne filmen.

Terningkast 5 .



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar