mandag 1. september 2014

BLUE VELVET

Fra Wikipedia
Blue Velvet er en amerikansk mysteriefilm og thriller fra 1986, skrevet og regissert av David Lynch. Filmen, som har elementer av både film noir og surrealisme, har Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper og Laura Dern i de fremste rollene. Tittelen er fra en sang av Bobby Vinton fra 1963 med samme tittel. Selv om filmen i begynnelsen ble avskydd av en del filmkritikere, er filmen i dag generelt høyt verdsatt.
Filmen skaffet Lynch hans andre nominering for Oscar som beste regissør. Som et eksempel på en regissør som benyttet seg av skuespillere mot normen, er Blue Velvet også kjent for å ha fremmet Hoppers karriere på nytt og for å ha skaffet Rossellini en dramatisk rolle utover hennes arbeid som motemodell og talskvinne for kosmetikk som hun til da hadde vært kjent for.
Filmen sentrer rundt studenten Jeffrey Beaumont (MacLachlan), som da han kommer tilbake fra å ha besøkt sin syke far på sykehuset, kommer over et menneskelig øre i sin hjemby Lumberton. Han forsøker å undersøke omstendighetene om dette øreet ved hjelp av en annen student, Sandy Williams (Dern), som skaffer ham informasjon fra hennes far, den lokale politimannen. Jeffreys undersøkelser trekker dypere inn i hjembyens skitne underverden, og fører ham inn i et seksuelt forhold med den lokkende sangeren Dorothy Vallens (Rossellini), og avdekker den psykotiske kriminelle Frank Booth (Hopper), som engasjert i narkotika, kidnapping og seksuell vold.

Min kommentar:
Det nærmer seg 20 år siden jeg så denne filmen forrige gang. Husker lite av innholdet, så derfor blir det reprise. Det jeg faktisk husker er den vakre fotograferingen, med store kontraster, både rent billedlig og temamessig.

Filmen er spennende. Kanskje mest fordi den er så original. Man vet ikke hvor det bærer. Mr. Lynch innehar en stor porsjon galskap som gir seg uttrykk i en lek med krim, spenning, kjærlighet, erotikk og vold. For mange blir denne lapskausen for sterkt krydret. Kanskje det sier noe om meg, men jeg har sansen for dette.

Jeg har ingen problemer med anbefale denne filmen, med en særlig hilsen til deg som ikke er helt A4.
Terningkast: 4,5Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar